I så fall er du i slekt med hovedpersonene i Anne Ch. Østbys roman «Biter av lykke». For her er det fire voksne venninner som møtes; de nærmer seg pensjonsalderen, og skal de gjøre noe ekstra med livet sitt, begynner det å haste.

Og sjansen byr seg idet de får brev fra Kat – hun som en gang var den femte venninnen i gjengen, men som brøt over tvert og flyttet til Fiji. Nå er hun blitt enke og eier en kakaoplantasje, og inviterer de andre til å komme. Og ikke bare på ferietur, men hva med å bryte over tvert, gi slipp på det som binder, og rett og slett legge Norge bak seg?

Omreisende

Slik er utgangspunktet for «Biter av lykke». Og dette er et stoff Anne Østby kjenner godt; hun har selv vært bosatt på Fiji, og har en høyst omreisende tilværelse bak seg. Når de da ikke er hjemme på Nes, hvor de i en årrekke har hatt sin norske base.

«Biter av lykke» er Østbys ellevte bok, og den er i ferd med å sikre henne et internasjonalt gjennombrudd. Blant annet har det britiske forlaget Transworld som er en del av Penguin Random House, kjøpt de engelskspråklige rettighetene til boka.

Feelgood

For drømmen om å gripe sjansen til et annet liv når den byr seg, er ikke begrenset til norske damer på 60 som synes at livet kan være noe helt annet. Og så gjør de noe med det.

Og sannsynligvis har de slektninger i mange land, både Sina, Ingrid, Lisbeth og Maya. For drømmen om Fiji er nok ikke bare skapt av norske vintre. Og Anne Ch. Østby har, til tross for sine mange år i utlendighet, et godt blikk for uinnfridde drømmer og uavklarte lengsler.

Forfatteren legger heller ikke skjul på sine kunnskaper om land og levevis på Fiji. Og de norske besøkende er ikke alltid så åpne i møtet med de åpne og gjestfrie stillehavsbeboerne. Og det er i denne motsetningen en aner den tydeligste nerven i stoffet, der kvinnen Ateca kommer til å stå som noe av en lokal heltinne.

Men selv om det kan oppstå både kontraster og konflikter, er det stort sett en hjertevarm stemning som bærer boka. «En roman om kjærlighet, håp og sjokolade», heter det i undertittelen. For her er det feelgood så det holder.

Nå kunne nok dybden i persontegningen vært større, og det er en del enkle litterære løsninger her. Men gjennomgående er det en roman som bæres av menneskelig varme.


Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.