Lykke til i det nye livet ditt, Jens! Selvbiografien til Jens Stoltenberg åpner med et kyss fra kona Ingrid, på veien til hans første virkelige jobb. 30 år gammel skulle han bli, før han ble en del av det ordinære arbeidslivet. Han ble der ikke lenge.

Som vennene hadde spådd allerede mens han var i tenårene: Jens Stoltenberg skulle bli statsminister. Er så gutten som vokser opp på Frogner i Oslo, en klassisk politisk broiler født med sølvskje i munnen? På sitt stillferdige vis tegner «Min historie» et mer nyansert bilde. Jens var en gutt som sleit både sosialt og på skolen i oppveksten. Boka gir oss et fint innblikk i en oppvekst som spente fra et ungdomsmiljø hvor rusmidler hadde sin plass, til sene kvelder hjemme med norske og internasjonale toppolitikere.

Lojal

Jens Stoltenberg vokste seg inn i den sosialdemokratiske bevegelsen. «Jeg bodde i OBOS-leilighet, hadde konto i Landsbanken, og forsikringene sto i Samvirke. Jeg var blitt fullblods sosialdemokrat».

«Min historie» byr ikke på de store avsløringene eller voldsomme utfall mot politiske motstandere. Men den gir viktig ny innsikt i en rekke store politiske begivenheter de siste to tiårene.

Den forteller også om en politiker som unngikk konflikter så langt det var mulig. «Min strategi hadde vært å sitte stille og være lojal», sier han om det tøffe oppgjøret med Thorbjørn Jagland. Bare en eneste gang måtte Stoltenberg alene ta åpen politisk kamp om posisjoner. Det var da han utfordret den tidligere kommunisten Tore Larsen om makten i Oslo Arbeiderparti.

Økonomisk styring

Mens andre i hans politiske ungdomstid sverget til marxismen og andre ideologier, er Jens Stoltenbergs eneste ideologiske forbilde økonomen John Maynard Keynes. Ikke uten grunn er det en ting som provoserer ham mer enn noe: Når politiske motstandere antyder at han ikke har orden på budsjettet sitt.

Styring i økonomien og de langsomme reformer som fører til forbedringer for folk flest, er Stoltenbergs politiske mantra. Hans utskeielse når han er under press, er en sigarillo etter frokost.

«Min historie» er en velskrevet, morsom og spennende reise i norsk politikk som spenner fra slutten av 1970-tallet og helt fram til i dag. Den er skrevet av en mann som elsker å være politiker.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.