Evnen til å gripe tanker og stemninger i flukt og svev og holde dem fast – det har alltid vært et sentralt trekk i lyrikken hans, og er det også i årets diktsamling, med den fortrøstningsfulle tittelen «Det står til liv». Det var som lyriker han debuterte med samlingen «Dagen, vinden og hjartet» i 1959. Siden har han utfoldet seg innen de fleste sjangre gjennom de godt over 60 bøkene han har utgitt. Men selv om det ikke er blitt så mange diktsamlinger, er det som lyriker han har gjort noen av sine aller fineste ting. Blant høydepunktene i forfatterskapet er diktsamlingen «Høgder over havet» fra 1999. Men også årets bok rommer dikt som er blant det aller beste han har gjort.

griper det usagte

Og fortsatt er det mange uskrevne dikt igjen, som han skriver: «I den store antologien over dikt som enno ikkje er skrivne / fins alle dei eg alltid har leita etter / og trudd dei måtte i bok før eg fekk sjå dei.»

For å gripe det usagte og usigbare har alltid vært en del av det lyriske prosjektet hans. Det som nå har kommet inn, er også en åpenhet og aksept for det uskrevne som verdi; «graset bleiknar og lauvet fell / i gufsen av frost frå det ferdigskrivne».

Aldring og tilbakeblikk er temaer som stadig varieres. Et vakkert og stillferdig dikt er «Mor mi», om sønnen som har besøkt sin mor, kanskje for siste gang. «Eg seier farvel / Auga dine mørknar / Veit vi båe / at det er kveld?»

Men samlingen rommer også lette dikt med humoristisk snert, og også enkelte samfunnskritiske. For det er en bredt sammensatt bok, som viser at Jonsmoen stadig har et variert stoff å velge mellom.

gladlåt i moll

Et spesielt dikt, både i boka og i forfatterskapet, er «Gladlåt i moll», som er nærmest Sandbeck-preget i sin melankolske visestemning:

«Hører du vemod i blåstille skogar

Der haustregnet varslar at vinteren kjem

minnes du vinden. Han vil plystre ein springleik

og høgblåe frostnetter innby til dans

i din skumringsblå undringstime. Da trur du

tvers gjennom tvil: Visst står det til liv!»

Terningkast: 5

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00