Evnen til å gripe tanker og stemninger i flukt og svev og holde dem fast – det har alltid vært et sentralt trekk i lyrikken hans, og er det også i årets diktsamling, med den fortrøstningsfulle tittelen «Det står til liv». Det var som lyriker han debuterte med samlingen «Dagen, vinden og hjartet» i 1959. Siden har han utfoldet seg innen de fleste sjangre gjennom de godt over 60 bøkene han har utgitt. Men selv om det ikke er blitt så mange diktsamlinger, er det som lyriker han har gjort noen av sine aller fineste ting. Blant høydepunktene i forfatterskapet er diktsamlingen «Høgder over havet» fra 1999. Men også årets bok rommer dikt som er blant det aller beste han har gjort.

griper det usagte

Og fortsatt er det mange uskrevne dikt igjen, som han skriver: «I den store antologien over dikt som enno ikkje er skrivne / fins alle dei eg alltid har leita etter / og trudd dei måtte i bok før eg fekk sjå dei.»

For å gripe det usagte og usigbare har alltid vært en del av det lyriske prosjektet hans. Det som nå har kommet inn, er også en åpenhet og aksept for det uskrevne som verdi; «graset bleiknar og lauvet fell / i gufsen av frost frå det ferdigskrivne».

Aldring og tilbakeblikk er temaer som stadig varieres. Et vakkert og stillferdig dikt er «Mor mi», om sønnen som har besøkt sin mor, kanskje for siste gang. «Eg seier farvel / Auga dine mørknar / Veit vi båe / at det er kveld?»

Men samlingen rommer også lette dikt med humoristisk snert, og også enkelte samfunnskritiske. For det er en bredt sammensatt bok, som viser at Jonsmoen stadig har et variert stoff å velge mellom.

gladlåt i moll

Et spesielt dikt, både i boka og i forfatterskapet, er «Gladlåt i moll», som er nærmest Sandbeck-preget i sin melankolske visestemning:

«Hører du vemod i blåstille skogar

Der haustregnet varslar at vinteren kjem

minnes du vinden. Han vil plystre ein springleik

og høgblåe frostnetter innby til dans

i din skumringsblå undringstime. Da trur du

tvers gjennom tvil: Visst står det til liv!»

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.