– Akkurat nå kjenner jeg mest på nervøsiteten, sier Hamars ferskeste romanforfatter.

Les vår anmeldelse av boka hans hvor vi triller en sekser på terningen.

Eskil Kjos Fjell (født 1986) er oppvokst i Hamar, og gikk på Prestrud barneskole, Ajer ungdomsskole og Hamar katedralskole. Deretter flyttet han til Oslo for å studere. Nå arbeider han som lærer på Ullern videregående skole. Og romandebuterer.

Selv hadde han ikke planlagt verken å bli lærer eller forfatter. Men oppvokst med en mor som er lærer, og en far på høgskolen, var det kanskje ikke så rart han endte i skolen likevel.

– Jeg hadde aldri tenkt jeg skulle bli lærer, men begynte å studere filosofi. Det var først da jeg tok pedagogikk, at jeg oppdaget at jeg trivdes i klasserommet, sier han.

oppdaget litteraturen

At han en dag skulle debutere som forfatter, hadde han heller ikke sett for seg.

– Jeg vet ikke helt hvordan det begynte, sier han.

– Gjennom skolegangen var jeg ikke så veldig begeistret for å skrive. Det var først de siste årene på videregående jeg oppdaget litteraturen.

Blant forfatterne han oppdaget, var både norske samtidsforfattere og internasjonale klassikere.

– Jeg leste Jan Kjærstad på videregående. Og Kafka ble jeg veldig glad i. Og Dag Solstad er jeg fortsatt like begeistret for.

– Da jeg selv begynte å skrive, var det nok mest det at jeg oppdaget den absurde litteraturen som ga lyst til å skrive noe eget.

hørte sammen

I 2014–15 gikk han på Forfatterstudiet i Bø. Det var der han begynte å jobbe med manuset som nå er blitt romanen «Moderne tapet». «En skildring av livet i et interiør i byen, leiligheten og villaen, på trykken, sydhavsøya eller stranden», heter det i romanens baksidetekst.

– I utgangspunktet hadde jeg ikke bestemt meg for å skrive en roman. Men etter en stund oppdaget jeg at tekstene jeg skrev, hørte sammen.

– Men det er en del løse tråder i boka, som en slags serie med hendelser, og med stadige brudd. Jeg har også ønsket å skape en hovedperson med mange sider. Og jeg håper også at det kan skape flere forståelsesmåter, og flere spørsmål.

Underlig og rart

– For meg er litteraturen først og fremst en søken etter noe nytt, underlig og rart, sier han selv.

At han ikke har lagt vekt på å skape noen tydelig rød tråd, gjør at boka kan virke litt urolig, sier han.

– Om en ser de ulike delene av den hver for seg, kan det nok virke noe kaotisk. Men jeg håper det er en utvikling der, knyttet til spørsmål om nærhet, tillit og ansvar. Uansett tror jeg det er en roman som bør leses langsomt.

Men han mener også at romanen har rom for atskillig humor i framstillingen av det underlige og rare.

– Jeg tror humoren dukket opp av seg selv. Og jeg synes det er hyggelig om leserne opplever også denne siden ved boka, sier han.

Skriver i perioder

Allerede rett etter lanseringen av debutboka, er Eskil Kjos Fjell klar på at han kommer til å fortsette å skrive.

– Jeg føler en lyst til å skrive, til å bidra med nye perspektiv, sier han.

– Så jeg prøver å få tid til det. Men det blir helst i perioder, for det er ikke lett å kombinere med læreryrket. Og å være lærer er en av de viktigste jobbene som finnes.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.