«På den tiden bodde de i le Grau du Roi, og hotellet lå ved en kanal som forbandt den gamle festningsbyen Aigues Mortes med havet. De kunne se tårnene i Aigues Mortes kneise over den lave Camargue-sletten, og på et eller annen tidspunkt, så å si hver dag, tok de en sykkeltur dit …»

Kjenner du den igjen? Får du lyst til å dra på ferie? Det er Ernest Hemingways roman «Edens have» som starter slik, og det er ei bok som har gitt mange reiselyst, i likhet med flere av Hemingways romaner. For ikke mange kan skildre landskaper og stemninger som ham. Og fortsatt er det mulig å dra på tur i Hemingways spor, som for eksempel i «Edens hage», med stoff fra den franske og spanske Middelhavskysten.

Selv rakk Hemingway aldri å fullføre romanen helt; han startet på den i 1945, og hadde den med seg fram til sin død i 1961. Romanen utkom i 1986, og kom på norsk året etter. Hemingway startet å skrive den etter at han hadde giftet seg for fjerde gang. Hovedpersonene er da også et par på bryllupsreise; den unge forfatteren David Bourne og hans vakre og rike kone Catherine. Romanen er presentert som en kunstnerroman. Og grunnen til at den aldri ble fullført, skal være at dette var Hemingways mest intime selvportrett.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.