Tirsdag var sleppdagen for årets julehefter. Nå er de tilbake alle sammen; Blondie og Billy, Snøfte og Smrbukk, Nemi og Pondus – sistnevnte med både pensjonistbryting og jul på puben. Tegnehanne kommer med sitt første julehefte og serverer Pizzajul, og i Rutetid slår kremen av norske serietegnere seg løs med julevitsing. Og kommer Stomperud hematt til jul?

Uansett vil det sannsynligvis bli solgt en million julehefter i år også, som i fjor.

Aukrusts jul

I 2004 kom det første juleheftet i Flåklypa-serien, med manus av Haakon Isachsen. Og siden har det vært slik hvert eneste år. Med det framstår manusforfatter Haakon W. Isachsen som en av dem som virkelig har ført Aukrust-universet videre. For det er nyskrevne historier det dreier seg om, men med figurer kjent fra Kjell Aukrust bøker.

– Jeg vil gjerne beholde figurene og tonen i det som han har laget, sier Isachsen.

– Men det er klart det blir en annen type historier.

– Men til sammen føler jeg at jeg holder fast ved Aukrusts univers, sier han.

Og måten han gjør det på, ser folk ut til å like. I år er opplaget på 45.000, en økning på 5000 fra i fjor, ifølge Isachsen. En av de få som ikke har likt serien, forteller Isachsen, var en anmelder helt i starten som først nektet å lese det, fordi det ikke var ekte Aukrust, og som deretter ga det en ener på terningen. Men det er lenge siden.

Islandske nisser

Hvert år har Isachsen rom for noen nyskapninger. Paven har tidligere vært med, og stupetårnet i Hamar hadde også en sentral plass for et par år siden, da Skibladner kolliderte med det. I år er det noen riktig slemme islandske smånisser som har lurt seg inn i serien, og ikke minst den fryktelige nissemora Gryla.

– Denne delen av historien er basert på en islandsk tradisjon, forteller han. – For på Island markeres det at nissene kommer ned fra fjellet 13 dager før jul. Med til tradisjonen hører også den fæle heksa Gryla som spiser slemme unger.

– Jeg har prøvd å ikke gjøre henne altfor skremmende, siden det også er et julehefte for barn, sier Isachsen.

Ollvar Kleppevold

Blant hovedpersonene i årets hefte er meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold, kjent fra Flåklypa Tidende og en aktiv skikkelse på Slidre dampysteri. Og rettssaken med Kleppvold i juleheftet, er ifølge Isachsen en videreføring av en episode Aukrust skrev i Flåklypa Tidende, men som han har vridd til.

– Før jeg begynner på en historie, setter jeg meg ned og ser hva som kan brukes, og som jeg kan sy sammen.

Men her er også en lite kjent skikkelse med den stilige navnet Bakgreip Skjørbuk, som er rådhusets søvnløse vaktmester.

Og han er det Haakon W. Isachsen selv som har skapt.

– Det kan gå trått å komme i gang, sier han. – Men når det først begynner å rulle, da er det bare moro.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.