Ikke la deg lure av det pene omslaget på romanen «Mandeltreet» av Michelle Cohen Corasanti.

Det duse omslaget, med gamle bygninger, en gutt som løper og en kvist av et mandeltre kan lett havne i stabelen av lett sommerlitteratur. Den er lettlest, men her blir du tatt rett inn i Midtøsten-konflikten gjennom en fattig palestinsk familie.

Handlingen starter i 1955, og du følger 11-åringen Ichmad Hamid. Han mister den to år gamle søsteren sin da hun løper på en landmine et stykke fra huset deres. Deretter går det fra vondt til verre for familien – faren til Ichmad blir arrestert, familien blir fordrevet fra huset sitt av israelske soldater og må flytte inn i et skur et stykke unna. Det er her du finner mandeltreet: Herfra kan Ichmad se de jødiske bosettingene og det huset de bodde i.

Som eldste sønn er det Ichmad som må forsørge familien. Han og broren Abbas får jobb på en byggeplass der de må bygge hus for dem de mener er fienden.

Ichmad har et stort talent for tall og vinner en pris som gjør at han får begynne på universitetet. Men det er et jødisk universitet og Ichmad kommer på kant med broren sin Abbas som har fått nok av undertrykkelse og har engasjert seg i Hamas.

Amerikanske Michelle Cohen Corasanti er jurist og har master i Midtøsten-studier. Balansert, eller ikke – romanen ga iallfall meg et lite glimt av menneskene i en håpløs konflikt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.