Ikke la deg lure av det pene omslaget på romanen «Mandeltreet» av Michelle Cohen Corasanti.

Det duse omslaget, med gamle bygninger, en gutt som løper og en kvist av et mandeltre kan lett havne i stabelen av lett sommerlitteratur. Den er lettlest, men her blir du tatt rett inn i Midtøsten-konflikten gjennom en fattig palestinsk familie.

Handlingen starter i 1955, og du følger 11-åringen Ichmad Hamid. Han mister den to år gamle søsteren sin da hun løper på en landmine et stykke fra huset deres. Deretter går det fra vondt til verre for familien – faren til Ichmad blir arrestert, familien blir fordrevet fra huset sitt av israelske soldater og må flytte inn i et skur et stykke unna. Det er her du finner mandeltreet: Herfra kan Ichmad se de jødiske bosettingene og det huset de bodde i.

Som eldste sønn er det Ichmad som må forsørge familien. Han og broren Abbas får jobb på en byggeplass der de må bygge hus for dem de mener er fienden.

Ichmad har et stort talent for tall og vinner en pris som gjør at han får begynne på universitetet. Men det er et jødisk universitet og Ichmad kommer på kant med broren sin Abbas som har fått nok av undertrykkelse og har engasjert seg i Hamas.

Amerikanske Michelle Cohen Corasanti er jurist og har master i Midtøsten-studier. Balansert, eller ikke – romanen ga iallfall meg et lite glimt av menneskene i en håpløs konflikt.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00