At de fire tidligere Mino-bøkene skulle få en samlende avrunding, må ha vært en rimelig halsbrekkende oppgave. For trådene er mange, og trekker i mange retninger, fra starten med «Mengele Zoo» via «Himmelblomsttreet» og «Afrodites basseng», til «Chimera». Samlet utgjør det en serie med et veldig spenn, både i tid og sted, persontegninger og miljøer. Og nå samles det alt i et veldig sluttspill.

«Så la gå at Zoo Europa» ikke er den beste enkeltromanen i serien. Men den bidrar sterkt til å gjøre serien til et av hovedverkene innen den norske romanen de siste 30 årene.

Oppsummerer

Det er ikke til å unngå at en del stoff synes kjent fra før, og det blir en del gjentakelser undervegs. Det er noe av omkostningen ved å samle og oppsummere så mye stoff til en samlende helhet.

En må ikke nødvendigvis ha lest de foregående fire romanene i serien for å ha utbytte av «Zoo Europa». For Nygårdshaug har vært raus i henvisningene til det som har skjedd. På den annen side får en utvilsomt langt større utbytte både av serien som helhet og av denne siste boka ved å lese dem i sammenheng.

Rå og brutal

Som framtidsroman er «Zoo Europa» mørk, rå og brutal, til tider på grensen til det groteske. Framtida er på ingen måte noe hyggelig sted verken i denne romanen eller i serien. Og en skal lete langt etter lyspunktene, selv om de finnes. Samtidig trekkes det klare trekkes også linjer til vår egen tid, inkludert terrorhandlingen til «en gal nasjonalist, nynazist, som sprengte en bygning i Oslo og etterpå dro til en øy og skjøt ned, drepte et stort antall ungdommer». For galskapen som preger framtidsskildringen er ikke fjernere enn som så fra vår egen virkelighet.

Først og fremst er serien imponerende konstruert. Skildringen av en sivilisasjons sammenbrudd er bredt opplagt med et veldig spenn. «Europa Zoo» rommer også språklige lykkegrep som er blant det beste Nygårdshaug har skrevet. Til å være så fæl og grusom, er «Zoo Europa» likevel en nytelse å lese.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.