Som for å understreke følelsen av fremmedhet, har hovedpersonen ennå ikke gitt barnet et navn. Hun har også fjernet seg fra sitt tidligere liv ved å flytte fra Oslo til Skien. Familien får ikke komme på besøk. Dagene er et repeterende mønster av trilleturer, ofte på Skiens kjøpesenter. Der kan hun være med mennesker uten at de må snakke sammen.

Romanen beskriver ikke bare hvordan en fødselsdepresjon kan utarte. Den skildrer også ensomhet, og hvor vanskelig men også tragikomisk det er å prøve å bli kjent med helt ukjente folk. Durnaks blikk for merkelige hverdagssituasjoner gjør alenemorens monotone liv interessant.

Beskrivelsene av Skien er så detaljerte og presise at boken oppleves som en språklig film. Det er godt, men jeg savner mot til å skildre de mørke, vanskelige og farlige følelsene på samme detaljnivå. De forblir bak kulissene som Skien utgjør, og en føler at en går glipp av noe skikkelig bra. For Durnak har språket til å ta opp dette også. Det er nettopp den følsomheten for detaljer som gjør «Senteret» til en fin lesning. Det skulle bare vært mer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.