• RUGG: Ørret på 2,8 kilo tatt under stokkmaursverming i et lite vann sør i Femundsmarka.
    FOTO: PRIVAT.

Det er ei fagbok for ihuga ørretfiskere. Men takket være forfatterens mange gode fortellergrep, er det også blitt ei bok som henvender seg til den mer allment interesserte. For det er en viktig del av norsk kulturhistorie det handler om, i tillegg til at det også er ei bok om en spesiell forvaltningshistorie.

Lars Nilssen er en forteller med sans for å levendegjøre og personliggjøre stoffet. Han forteller med glød og glede om både hendelser og enkeltpersoner som har stått sentralt i historien om den norske ørreten, og hvordan den har utviklet seg. Ikke minst er han personlig til stede i teksten gjennom sine egne opplevelser. For enhver fisker har et rikelig historielaget å øse av, og Nilssen er tydeligvis ikke noe unntak.

Innen faglitteraturen har det de senere årene utviklet seg en form med stadig økt vekt på vekslende fortellergrep, og stor sans for å fortelle gode og poengterte historier, gjerne med skjønnlitterære grep og knep. Dette er ei form som Nilssen behersker fullt ut, fra han starter historien sin langt innpå skogen – om en tømmerhogger som hogger seg i beinet i 1845. Her plasserer Nilssen starten på norsk moderne ørrethistorie.

Mjøsørreten

For lokalmiljøet på Hedmarken er det nok historien om mjøsørreten som fenger mest, og den står sentralt i framstillingen. Også i bildestoffet står fiskermiljøene på Hedmarken sentralt, og bidrar ti å understreke bokas lokale tilknytning.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.