I romanen møter vi Arild, 34 år og vaktmester. Han virker fornøyd med livet han lever, og som har kretset rundt jobben og Marit som han lever sammen med. To helt vanlige liv, det fellesskapet de har og det som opptar dem. Arild virker å være mer en mann som lengter etter det vanlige, snarere enn å drømme om noe han aldri vil få. Men helt vanlige liv kan absolutt bli litteratur.

Ulykken

Etter ulykken hvor Arild ødelegger den ene hånden, blir det en dreining i fortellingen. Med ulykken starter et annet liv, andre utfordringer. Fokuset flytter seg mer mot det som skjer med han, sorg og tap. Men også livsvilje og målrettethet. Og det som også skjer, er at fingrene han har mistet i ulykken, er i ferd med å vokse ut igjen.

Den ene hendelsen tar den andre, og det som en gang var et vanlig liv blir langt mer uvanlig. Ryktet om «den medisinske sensasjonen ved Mjøsa» sprer seg raskt og mediene viser ingen nåde i jakten på nyheten. Arilds liv har brått blitt et annet, et han ikke ønsket seg, der han stadig er på flukt fra mediene og talkshow programverten Skravlemann.

fortellerglede

Innledningsvis opplevde jeg fortellingen som litt surrealistisk, jeg var spent på hvilken retning romanen ville ta. Men Evensen er god på å skape utvikling. Boka har både et driv og fortellerglede som bringer den videre. Dette gjør den også engasjerende og lett å lese.

Engasjementet fører også til at man blir litt irritert når det er noe man ikke helt «kjøper», noen ganger går kanskje utviklingen litt for fort? For eksempel i møtet mellom Arild og legen Ingvild Skarbøvik. Jeg blir da usikker på hva som er viktigst av det som har vært og det som skal komme.

Der romanen starter som litt surrealistisk, endrer den seg etter hvert mer mot å bli finstemt på det å savne, kjenne på tap og kjærlighet. Fint om hvordan mennesker stiller opp for hverandre og tar vare på hverandre i møte med motgang, og en mediemakt som ikke alltid vil deg vel. Her er det humoristiske typer og situasjoner.

Hilde Berit Evensen føyer seg inn i rekken av lokale forfattere det er morsomt å følge. I hennes forfatterskap aner vi et Mjøs-landskap og omgivelser vi har sett før. Det gjelder også menneskene hun skriver om.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00