I omfang er det en ganske så liten roman, stillferdig, med beskjeden ytre handling, men desto mer kraft i sine finstemte observasjoner og borende refleksjoner. Hovedpersonen er maleren Jan, som har tatt navnet Jean og isolert seg fra omverdenen i familiens nedlagte småbruk langt ute på bygda. Den eneste han slipper inn, er den yngre søsteren. Etter å ha vært en suksessfull ung billedkunstner, har Jean opplevd å bare selge to bilder på det som skulle ha vært hans store utstilling. Etter det har han trukket seg tilbake til ensomheten, uten kontakt med andre enn søstera.

Idet romanhandlingen tar til, har heller ikke søstera hatt kontakt med ham på lenge. Romanen åpner med at hun oppsøker ham, og finner ham død i senga.

Dagboksnotater

Her finner hun også dagboksnotatene han har etterlatt. Det er disse som utgjør hoveddelen av romanen. Og temaet i disse notatene er like mye skaperkraft som ensomhetskunst. For Jean har dyrket ensomheten for å kunne skape. Men romanen handler også om muligheten for å vende tilbake til menneskene.

«Jeg er en slags hengebro over til menneskene han frykter», reflekterer søsteren idet hun forbereder seg på et møte. «Det fins et raseri der inne i meg fordi han begår dette ranet mot seg selv. Nekter seg muligheter sammen med andre. Hvor ensom er han? Han mister seg mer og mer.»

søskenforhold

Men «Av jord» er ikke barer en kunstnerroman. Det er også en roman om et nært og varmt søskenforhold, og om en søster som ikke gir opp å holde fast i den innesluttede broren sin. Og kanskje kan det også leses som et slags kjærlighetsforhold, for det er en roman som kan åpne seg i så mange retninger. Uansett er det et forhold preget av en grunnleggende skjørhet og ømhet det handler om, og om språket og kunsten som veg over til den andre.

Med den bredt anlagte biografiske romanen «Jeg så alt», om maleren Fransisco Goya, har Kirsti Blom også tidligere tatt for seg billedkunst i romanform. Herfra er det nok også mulig å finne linjer til årets roman. Men i det lille formatet og dempede uttrykket har «Av jord» en gjennomgripende intensitet som ikke virker mindre sterkt enn forgjengerens utadvendte kraft.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.