Sammen med Hanne Buxrud, Ann Kristin Wang og fotografen Per Sollerman har Sunniva Dring i høst gitt ut matboka «Grøt på ville veier». Boka har fått atskillig oppmerksomhet, ikke minst etter at den ble kåret til «Årets beste kokebok» på NRK. Da var det stjernekokk og restauratør Svein Erik Renaa sammen med kollega Stig Juelsen som gikk gjennom årets matbøker og kåret «Grøt» til vinneren.

Bare for gøy

– Vi jobber innen mat alle fire, og tenkte vi skulle gjøre et felles prosjekt, bare for gøy, sier Sunniva Dring. Selv jobber hun frilans som matstylist og skribent, og er i tillegg produktutvikler for United Bakeries.

Og nå har hun utgitt sin første kokebok, med ikke mindre enn 76 grøtoppskrifter.

– Nesten alle har gode barndomsminner knyttet til grøt, sier hun. – Dessuten er grøt i tiden, og grøtbarer er i ferd med å bli en trend.

I fjor høst prøvde de seg med en pop up-restaurant i Oslo på den åpne restaurant-dagen, og solgte 600 porsjoner i løpet av noen timer.

– Folk ble helt yre av begeistring, sier hun.

Innesperret

Det var da de skjønte at grøt var noe som kunne interessere. Så de fire leide ei hytte på Larkollen, dro dit med en haug idéer og masse korn, og sperret seg selv inne i ei uke.

– Jeg gruet meg litt med tanke på ei hel uke med grøt. Men jeg ble ikke lei av det, sier hun.

Og det er hun fortsatt ikke, enda boka foreligger og hun er ikke forpliktet til å ta sin daglige grøt lenger. Men gjør det likevel.

– Jeg spiser grøt til frokost hver dag, sier hun.

Og noen ganger tar hun tranebær og aprikos med på havregrøten. Eller fersken og mynte.

Julegrøt

Akkurat nå er det julegrøt det handler om for de fleste. Og boka har en variant av den også. For noe av poenget med boka er å vise at grøt handler om så mye mer enn havregrøt og risgrøt.

– Min egen favoritt er nok chai-grøten; – en skikkelig kul grøt som er utrolig enkel og god, sier hun.

«Kombinasjonen av varme krydder, ristet havre og søt rosiner en velsignelse både til frokost og til kvelds», heter det i boka.

Artilleriet

Sunniva Dring bodde i Hamar til hun var 20. Her var hun blant annet med i teatergruppa Artilleriet, som ble stiftet i 2001.

Teatervirksomheten videreførte hun etter at hun flyttet til Hvitsten, og drev med sirkus i mange år.

– Det var da jeg ble skilt fra sirkuset, som hun sier, at Ann Kristin Wang sa at hun trengte en matstylist. Så da skiftet hun kurs.

I presentasjonen av henne i boka opplyser for øvrig forlaget at hun «sykler fort», i tillegg til å være matstylist. For Sunniva Dring har de siste årene vært aktiv både innen terrengsykling og i ekstrem-triatlonkonkurransen Norseman, som omfatter både svømming, sykling og løping. I år endte det med sølv i NM i terrengsykling, og femte plass i Norseman.

Og kanskje er det all grøten som gir resultater? For grøt er sunt også – i tillegg til alt det andre den er god for.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.