Helt siden han fikk tak på politikrim-formen, har Knut Faldbakken jobbet for å frigjøre seg fra den. Skritt for skritt har han skapt nærmest sin egen sjanger. Aldri har han tatt det lenger enn i årets roman «Gjensynet».

Og jo mindre krim, jo mer typisk faldbakkensk er det blitt. Hamar er rikelig til stede, her er maktforhold i ekteskap og familie, fortidige hendelser som styrer det som skjer på nåtidsplanet, kjærlighet som blir til hat, og til og med litt småpikant erotikk er kommet med. Pluss et drapsmysterium.

Ingen hovedperson

Noe av det som ikke er her, er en markant hovedperson. For visst inntar Jonfinn Valmann en slags rolle som etterforsker, men han er mer nysgjerrigper enn politimann. I forrige roman «Turisten» var Valmann på ferie. Denne gangen er han heller ikke egentlig på jobb. «Gjensynet» kan da heller ikke karakteriseres som noen politikrim, for etterforskingen er noe det pusles med litt i utkanten av handlingen.

I Valmanns fravær som etterforsker, blir det ikke noen hovedperson i denne romanen. Snarere er det en grupperoman; det er medlemmene i komiteen som skal planlegge russegjenforening som til sammen står i sentrum med hver sine historier. Dette fraværet av en helt eller etterforsker er ingen svakhet i seg selv, men det svekker inntrykket av at dette er en krim, selv om det står på tittelsida.

Styrke og svakhet

Styrken ved romanen er spillet mellom de tidligere klassekameratene. Og som alltid har Faldbakken en besnærende femme fatale i aksjon; Hedda Adler heter hun, og minner om Hedda Gabler.

Outsideren som vender tilbake er også en kjent Faldbakken-figur. Denne skikkelsen er også forfatter, og kommer hjem med en skildring av Hamars skyggeverden som godt kunne vært ytterligere utviklet.

Samtidig avdekkes romanens største svakhet ved måten denne outsiderens historie formidles på. Faldbakken er en elegant forteller, men akkurat her skurrer det.

Som helhet er «Gjensynet» neppe egnet til innfri forventningene til ihuga krimlesere. Men venner av den klassiske Faldbakken-romanen vil finne desto mer å glede seg over.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.