• VELLYKKET: Geir Vestad triller en sekser på terningen etter å ha lest Øyvind Torseters nye bok.

For nå er Mulegutten tilbake; en av de mest originale helteskikkelsene til Øyvind Torseter noensinne. Sist opptrådte han som eventyrskikkelse, som den yngste av kongens sju sønner, som måtte bli igjen hjemme når brødrene dro ut i verden for å sjekke damer. Men på hjemvegen ble både brødrene og damene omskapt til stein av trollet, og det var opp til Mulegutten å redde dem. Slik var utgangspunktet for forrige muleguttbok.

I årets bok «Mulysses» har Øyvind Torseter forflyttet Mulegutten fra eventyret til den klassiske litteraturens verden. Nærmere bestemt er det eposet om sjøfareren Ulysses som ligger til grunn for den nye fortellingen. Rammen er eventyrlig. Og som i den forrige boka om Mulegutten utvikler årets bok seg som en kombinasjon av klassiske elementer og et sprudlende utvalg av like fri som finurlige grep.

sjøfortelling

På ett vis er det en sjangerlek, med den klassiske sjø- og heltefortellingen om Odyssevs som bakteppe. På den annen side er det en aldeles vilter tegneserie. I begge tilfeller har utgivelsen like mye å gi barn som voksne lesere.

Noen typisk klassisk helt er ikke Mulegutten. Men han er modig, uredd og eventyrlysten, og viker ikke tilbake for stadig skumlere utfordringer. Og målet blinker i det fjerne i form av sjøuhyrets øye.

I tillegg raser stormen, og kapteinen stikker av når han finner det for godt. Men ei søt lita barjente viser seg å være en tiltakslysten blindpassasjer.

Knallgrep

Som illustratør har Øyvind Torseter sjelden gitt seg så mange muligheter enn denne gangen. Historien favner vidt, og det gjør tegningene også, fra de ganske store utarbeidede tablåene til det røft skissepregede. Uansett er det typisk Torseter det dreier seg om; dette er en form han har knallgrep på, samtidig som han tillater seg stadig friskere varianter.

Torseter har i en rekke utgivelser lekt seg med tegneserieformen. Det er likevel ikke så ofte arbeidene hans lar seg karakterisere som tegneserier, men «Mulysses» gjør nok det – om den først skal puttes i en sjanger.

Gjennom årene har Øyvind Torseter for lengst blitt Norges mest priste barnebokforfatter og illustratør. Det er ingen grunn til at det ikke skal fortsette med «Mulysses». Den er ikke bare et eventyr denne boka. Den er litt av en drøm også. Den er bare herlig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.