• VELLYKKET: Geir Vestad triller en sekser på terningen etter å ha lest Øyvind Torseters nye bok.

For nå er Mulegutten tilbake; en av de mest originale helteskikkelsene til Øyvind Torseter noensinne. Sist opptrådte han som eventyrskikkelse, som den yngste av kongens sju sønner, som måtte bli igjen hjemme når brødrene dro ut i verden for å sjekke damer. Men på hjemvegen ble både brødrene og damene omskapt til stein av trollet, og det var opp til Mulegutten å redde dem. Slik var utgangspunktet for forrige muleguttbok.

I årets bok «Mulysses» har Øyvind Torseter forflyttet Mulegutten fra eventyret til den klassiske litteraturens verden. Nærmere bestemt er det eposet om sjøfareren Ulysses som ligger til grunn for den nye fortellingen. Rammen er eventyrlig. Og som i den forrige boka om Mulegutten utvikler årets bok seg som en kombinasjon av klassiske elementer og et sprudlende utvalg av like fri som finurlige grep.

sjøfortelling

På ett vis er det en sjangerlek, med den klassiske sjø- og heltefortellingen om Odyssevs som bakteppe. På den annen side er det en aldeles vilter tegneserie. I begge tilfeller har utgivelsen like mye å gi barn som voksne lesere.

Noen typisk klassisk helt er ikke Mulegutten. Men han er modig, uredd og eventyrlysten, og viker ikke tilbake for stadig skumlere utfordringer. Og målet blinker i det fjerne i form av sjøuhyrets øye.

I tillegg raser stormen, og kapteinen stikker av når han finner det for godt. Men ei søt lita barjente viser seg å være en tiltakslysten blindpassasjer.

Knallgrep

Som illustratør har Øyvind Torseter sjelden gitt seg så mange muligheter enn denne gangen. Historien favner vidt, og det gjør tegningene også, fra de ganske store utarbeidede tablåene til det røft skissepregede. Uansett er det typisk Torseter det dreier seg om; dette er en form han har knallgrep på, samtidig som han tillater seg stadig friskere varianter.

Torseter har i en rekke utgivelser lekt seg med tegneserieformen. Det er likevel ikke så ofte arbeidene hans lar seg karakterisere som tegneserier, men «Mulysses» gjør nok det – om den først skal puttes i en sjanger.

Gjennom årene har Øyvind Torseter for lengst blitt Norges mest priste barnebokforfatter og illustratør. Det er ingen grunn til at det ikke skal fortsette med «Mulysses». Den er ikke bare et eventyr denne boka. Den er litt av en drøm også. Den er bare herlig.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00