«Det gulraue håret over kragan hass Roy-Roger minne om håra i nakken på ei slik hælvdau humle som knapt stekker om ein så setter ræva rett nedpå. Men han sjæl var normal i hugu.»

Slik er stilen og språket i Adelheid Seyfarths nye roman «Den hvite elgen» – en bredt anlagt folkelivskildring fra Finnskogen. Det er det samme strøket som ble skildret i hennes foregående roman «40 kalde bak månen», men den gangen handlet det mest om møtet mellom innflytter og innfødte på Finnskogen. Denne gangen er det Robert Langberget som står i sentrum – en arbeidskar som ukependler andre vegen, fra Finnskogen til anleggsarbeid i Oslo, Og som opplever at han står i fare for å falle utenom både her og der.

Arbeiderdiktning

Det er naturlig å lese «Den hvite elgen» som en form for arbeiderdiktning – en roman fra arbeidslivet. Også på den måten er det en roman som skiller seg ut. For det er ikke akkurat den realistiske arbeiderdiktningen men vekt på det som skjer på gølvet, og til og med der det ikke er lagt gølv, som utgjør hovedtrenden i samtidsromanen.

Men Adelheid har gått nye veger før, og hun gjør det igjen. Noe annet ville da også ha vært en overraskelse. For dette er et forfatterskap som stadig brøyter seg fram i ulendt terreng, og helst der skogen står som tettest.

en egen form

Det er formen og språket som er det aller mest originale. Jo visst er det skrevet romaner på solung før, men neppe med den samme tyngden og bredden.

Så hva med oss ikke-solunger, er det dialektpregede språket til hinder for forståelsen? Nei da, heller er det slik at dialekten er med på å utdype og utvide leseropplevelsen. For dialektpreget rommer en rikdom og en språklig fylde som er en vesentlig styrke ved romanen.

Humor

«Den hvite elgen» er også en roman med mye humor, til tross for den seriøse tematikken. Og mye av humoren ligger i dialektbruken i folkelivsskildringen, uten at den tar brodden og snerten av samfunnskritikken som boka også rommer.

«Den hvite elgen» er en roman med et veldig mangfold, og den er også en fantastisk rik hedmarksroman. Etter sju år er Adelheid Seyfarth tilbake med en ny roman i toppklasse.

Terningkast: 5

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.