Svandis Hanna Gudmundsdottir har hatt Gwen og alle de andre karakterene og ikke minst denne historien i hodet i tre år nå. Filmen går og går oppe i hodet hennes, hun ser det helt klart, alt sammen.

Manus ble sendt inn til de store forlagene, hun fikk det i retur, men tilbakemeldingene var så gode.

«Velskrevet og spennende, men du må jobbe videre med visse elementer», het det fra Aschehoug.

Et annet stort forlag likte også manus, men likte ikke så godt at handlingen var lagt til andre siden av jordkloden.

– Hadde det ikke vært for de gode tilbakemeldingene, så hadde jeg nok ikke turt å gjennomføre prosjektet og gi det ut på eget forlag, sier Svandis Hanna Gudmundsdottir.

På bokas bakside presenteres historien: «To unge kvinner blir funnet drept. Likene bærer preg av svært grov mishandling. Funnsted og tidspunkt er forskjellige, men dødsårsaken er den samme. Det lokale politiet i Anchorage mistenker at de har en seriemorder gående løs. De kontakter FBI. For FBI-agent Gwen Starke fører saken til store vanskeligheter.»

Fra Island

Moren og faren til Svandis Hanna Gudmundsdottir reiste til Norge fra Island i 1970. De bodde på Nes og Jessnes, Svandis flyttet hjemmefra og til Island, før hun reiste til USA og bodde der i to år. I 1992 kom hun tilbake til Norge og Hedmark, og i dag bor hun sammen med sin store kjærlighet på en gård i Romedal.

Hun har alltid drevet med hest, og under sitt opphold i USA jobbet hun med travhester for en av de store stallene på Østkysten, og fikk oppleve at hestene vant klassiske «Hambletonian» på «The Meadowlands Racetrack» hvor vi snakker om en million dollar i første premie.

Hjemme igjen fortsatte hun med hester, og en av hestene hennes, «Chillfactor», travet 600.000 kroner inn i sløyfa.

– «Chillfactor» var min beste hest, derfor også navnet på forlaget, ler hun.

For tre år siden kuttet hun ut hestesporten, og ønsket seg noe nytt å brenne for. Hun har alltid likt å lese, og fant ut at hun ville skrive et manus selv, inspirert av amerikanerne Jefferey Deaver («The Bone Collector») og Patricia Cornwell («Portrait of a Killer–Jack the Ripper: Case Closed»), danske Jussi Adler Olsen og svenske Kepler/Ahndoril.

Imponert

– Mange er nok irriterte over de store forlagene, når ikke manus blir antatt, men jeg er imponert, sier Svandis Hanna Gudmundsdottir.

– De leser seks tusen manus i året, og når jeg kan få tilbakemeldinger som jeg fikk …, Jeg er imponert over at de faktisk gjør jobben.

I dag jobber hun som fagkontroller ved Sykehuset Innlandet, en datajobb, hvor hun kontrollerer pasientjornalsystemet.

Men hun har aldri vært i Alaska, hvor hennes hovedperson Gwen Starke jobber.

– Det måtte bli slik. Jeg klarte ikke se for meg at noe så fælt kunne skje i Hedmark, og jeg klarer ikke skrive historien når jeg ikke tror selv, sier Svandis Hanna Gudmundsdottir, som også trekker fram en annen hjelper, Merete Morken Andersens «Skriveboka», som har vært til stor hjelp.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00