Aia kommer skremt fra skogen og forteller de voksne at «det er noe der». Noe udefinerbart, urovekkende. Skogen har nifse lyder, stikkende øyne, piskende hale og kvasse klør.

Tror du de voksne hører på henne? Tror du de klarer – for ikke å si prøver – å berolige Aia, trøste henne eller forklare? Nei.

Det er i det hele tatt lite støtte å finne i voksenpersonene i «Noe i skogen». De oppfører seg som en selvopptatt mobb som ikke lytter til ungene, før de plutselig kommer ut av bobla si – og overreagerer voldsomt, ja, faktisk selv blir til et skremmende, sjuhodet monster.

Widar Aspeli forteller ordknapt og rytmisk, med et eventyrs gjentakende oppbygning. Språket er godt, suggererende og enkelt. Her er drager og riddere, hester og mørk, kronglete skog. Mystisk illustrert av Kjersti Lofthaug, med begrenset fargepalett – det er for eksempel ikke et fnugg av grønt i denne skogen.

«Noe i skogen» framstår som ei tankevekkende lita bok, men hvis den skal passe for barn, vil den kreve at man snakker sammen om de følelsene den pirker borti. Hva gjør det med i utgangspunktet tillitsfulle barn (eller med oss alle, med verden?) når de som skal være trygge blir de truende?

Det mest urovekkende ved fortellingen er slutten. Når Aia opplever å ikke bli hørt, lærer hun å si at «det er ingenting» – ord som er en effektiv stopper for all dialog og kommunikasjon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.