Har du kjent hvor fantastisk deilig, altoppslukende – og vondt – det er å være forelska?

I 2014 ble svenske Lena Anderssons roman «Rettsstridig forføyning» gitt ut på norsk. Til øredøvende jubel fra kritikerne. Og det å følge hovedpersonen Ester Nilssons pladaske og nærmest fatale forelskelse i kunstneren Hugo Rask er både sårt, komisk, rødmende gjenkjennelig – og ikke minst en leseropplevelse av de sjeldne.

Ester er en rasjonell essayist, et fornuftig menneske som likevel får følelseslivet og hele tilværelsen snudd på hodet ettersom forholdet til kunstneren Rask utvikler seg – eller ikke utvikler seg i den retningen hun lengter etter. De deler både fysisk tiltrekning og inspirerende diskusjoner, mens hengivenheten dessverre viser seg ikke å være gjensidig. Men håpet om kjærlighet gis aldri – aldri – opp.

Anderssons fascinerende enkle språk er fullt av gullkorn og sitatvennlige passasjer om forelskelsens særegne, blinde logikk. Esther analyserer grundig «hva mente han?», «hva betydde det?», «hvorfor ringer han ikke?», hun velter seg i selvbebreidelse og kjemper hardt for å opprettholde verdigheten når hun blir avvist. Les den!

Anne Ekornholmen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.