Om en ikke vet så mye om Sigbjørn Obstfelder, så vet en gjerne at han har skrevet diktet «Jeg ser» – om mannen som føler han er på feil klode, for han synes det er så underlig.

Fire små bøker var alt han rakk å gi ut før han døde, 33 år gammel. Den femte var en liten roman som utkom posthumt noen få uker etter at han døde i 1900.

Det er likevel nok til å ha skaffet Obstfelder en grunnfast posisjon i litteraturhistorien. I 1893 debuterte han med samlingen «Digte», og bidro med det til å dra i gang den lyriske modernismen i Norden.

Men hvem var denne mannen – og under hva slags forhold ble verkene hans til?

grunnleggende

Hanne Lillebo går grundig til verks for å svare på spørsmålet. Med boka som nøkternt nok har fått tittelen «Obstfelder. En biografi», har hun levert det store biografiske verket om Sigbjørn Obstfelder. Det er skrevet bøker om ham før. Men ingen har gått så bredt og grundig til verks som Hanne Lillebo. Med sine nærmere 700 sider er biografien i omfang omtrent like omfattende som de samlede skriftene hans.

Det er da også en begivenhet at den nå foreligger. Kanskje er det ikke duket for den store Obstfelder-renessansen. Men fundamentet er lagt – på ypperlig vis. Dette er biografien som kommer til å bli stående som grunnverket om en sentral forfatter.

Trælete ekteskap

Framfor alt er det solid gjort – fra første til siste side. Hanne Lillebo har funnet fram til et imponerende stort stoff. Og hun går systematisk til verks og forteller om oppvekst og familieliv, om reisen til Amerika og framveksten av en litterær form. Og hun tar for seg forfatterens problematiske hverdagsliv, ikke minst kampen for å skaffe penger til å kunne skrive.

I de siste årene av livet hans står ekteskapet med danske Ingeborg Weeke sentralt i historien. Det synes å ha vært et problematisk samliv; hun skildres som en livsbejaende, frigjort kvinne, opptatt av erotikk. Slik var ikke han. De synes da også å ha bodd ofte fra hverandre.

Som biograf holder Hanne Lillebo seg innen en veletablert form. «Obstfelder» er en tradisjonell biografi. Hun sjonglerer ikke med det store stoffet sitt, men samler det i en strøken, rettlinjet framstilling, fylt av kunnskap og fortellerlyst.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.