Hovedpersonen i «Bo» av Kjersti Bronken Senderud er en storbykvinne i førtiårene, som vi følger tilbake til hennes oppvekst på bygda. Romanens motor er skoleåret da hovedpersonen var femten, og hun hadde et forhold til den åtte år eldre Bo. Tidskoloritten for oppveksten er 1980-tallet, med Opel Ascona, Wunderbaum, Poco Loco, langhårede gutter og barnerom med hestebilder. David Bowie, AC/DC og Ramones.

Romanen er bygget opp av en mengde tilbakeblikk av ulik lengde, der hovedpersonens minner fra ulike tider fortelles ikke-kronologisk. Steder som skogen, gården og festplassen vendes stadig tilbake til, sett gjennom øynene til barnet, ungdommen, trettiåringen og førtiåringen. Vi ser ytre endringer, men ikke minst følger vi en følsom og observant jente, som gradvis blir kvinne.

Senderud har tidligere gitt ut ti bøker, dette er hennes andre roman. Det er som poet hun har utmerket seg, og det merkes også her. Boken byr på språklig briljans, renhet og knapphet, med klare, vakre bilder, som gjentas i ulike variasjoner. Her beskrives senete armer, knoklete hender, kragebein, brystbein og halspulsårer. Her er hjertene til mennesker, hester, fugler og fisker. Boken går med sitt billedrike og detaljerte språk innunder huden på leseren. «Bo» er en sår kjærlighetsfortelling som omhandler vår alles søking etter et hjem og kjærlighet. Men like mye er den en fortelling om intens angst som oppstår når man innser at noe som er oss nær kan bli borte. Romanen lar leseren føle på kroppen smertene som oppstår langs en kronglete vei til voksenlivet.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.