Den gåtefulle tittelen fører an, og jeg har fått hodet fullt av komplekse spørsmål. Hva handler denne debutromanen om? undrer jeg idet et nøkkelord deiser ned: «Desillusjonert». Slik jeg på en måte føler meg, men mest på vegne av hovedpersonen. For hvem er egentlig Zygmunt Svensson, og hva vil han i livet sitt? Så mange antydninger, og mannen forblir merkelig anonym. Mystisk.

Et og annet vet jeg likevel. At han er mye alene. I seg selv og sammen med andre. Isolert fra verden på et vis, og ensomheten ansporer ofte til tankeutflukter og detaljerte observasjoner. Og selv om de kan virke rent objektive, kan de være sterkt farget av øyet som ser, for informasjonen leseren forsynes med fordufter i det diffuse. Iallfall for meg. Jeg fornemmer en essens som svinner idet jeg er i ferd med å fange den.

Det er liksom setningene svever over og svømmer under linjene samtidig, og det oppleves litt irriterende. Men paradoksalt nok gjør nettopp dette uforløste boka så genuin. Sørgelig, bunnløs og likefullt lekende. Fengslende. Anelsen av en sammenheng mellom de mange begynnelsene og avslutningene.

For tekstene kommer ryddig i rekker, og i de flerfoldige småhistoriene er stilen konsis. Men jeg gjenkjenner et eller annet, noe såre enkelt og likevel helt ubegripelig. Og jeg betas av ordene og vendingene Fjell formulerer så elegant. Og hvis noen hadde bedt meg avsløre hva jeg mener om boka, kunne jeg svart: Særegen! Og at det spesielle begeistrer meg.

Terningkast: 6

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.