– Men jeg er glad i den, da, sier Asbjørn Bakke om terningen som landet med seks øyne opp på boksiden i VG.

– Og jeg fikk en til, i går, i Adresseavisen.

Boka «Erik Bye» er her. Drøyt fem hundre siden om høvdingen, giganten, folkets mann. At det var rock’n’roll-journalisten Asbjørn Bakke som skulle gjøre jobben, det er mer tilfeldig. Eller kanskje ikke …?

– Jeg gjenoppdaget Erik Bye på åttitallet, og det var en periode jeg og en kamerat spilte Bye og Sandbeck på nachspiel. R.E.M. og Nick Cave ble lagt vekk, og vi plukket fram Erik Bye og Vidar Sandbeck.

En natt tok de hverandre i hånda og lovet hverandre at de skulle møtes i Erik Byes begravelse når den dagen kom. Og dagen kom, 22. oktober 2004, med en sms: «Vi møtes i Trefoldighetskirken».

«Møtes i kirka»

– Åpningen på boken er selvopplevd, sier Asbjørn Bakke.

Boka åpner nemlig der, ikke på nachspiel, men i kirken: «En flaske veltet. Det klirret da den slo borti en annen og trillet en halvmeter.

– Hysj! Vi er jo i kjerka, jo, for faen!

– Sorry! Var ikke meninga.

«På tredje bakerste benk i Trefoldighetskirken i Oslo satt to smålurvete karer og hvisket høylytt til hverandre …»

Og bak dem igjen satt Asbjørn Bakke og kameraten hans, Gunnar, og observerte, både de to med flaskene - og samfunnstoppene, og kongen, og biskopen, og TV-kameraene - og de nasjonale stjerneartistene som bidro.

Og i kisten lå høvdingen, giganten. Der lå Erik Bye. Norges første TV-stjerne, artisten, han som tok kampen for folk nede på samfunnsstigen, han som gjorde vanligfolk oppmerksomme på at de var landets grunnmur.

Ti år senere nevnte Asbjørn Bakke episoden for en forlagsredaktør, som tente umiddelbart – og i dag er de første bøkene stablet i bokhandlernes utstillingsvinduer – og trykkeriet går for fullt. En rekordsalg inn mot jul er ventet.

Høytrykk

– Hvem fant du?

– Jeg fant en mann som levde på høytrykk. Rastløs. Et følelsesmenneske. Med sterk trang til å utrette noe, sier Asbjørn Bakke.

Han selv er født i Porsgrunn, men vokste opp på Elverum – før han flyttet til Oslo. Først som rock’n’roll-journalist. Så videre inn i pressen; i Arbeiderbladet og senere i Aftenposten. Men også som bidragsyter i bøker. Og med en stor rock’n’roll-bok under eget navn.

– Jeg trodde vel at det ville dukke opp perioder, kanskje på fem år, her og der, hvor det ikke skjedde så mye i hans liv. Men de periodene kom aldri. Det skjedde noe hele tiden.

– Fant du en annen person enn du trodde?

– Nei. Erik Bye var svært synlig. Og han var Erik Bye hele tiden. 24 timer i døgnet.

– Men han var også sårbar og hadde sine sår. Ville han blitt folkets mann uten å vise sin sårbarhet og sine sår? Hva tror du?

– Nei, det tror jeg ikke. Sårbarheten og hans sår var en vesentlig del av ham.

Litterær næring

– Boka forteller oss også om Erik Byes forhold til hedmarksdikterne, Prøysen, Børli, Skjæraasen, Aukrust, Sandbeck og Grønoset. Hvem sto nærmest?

– Han jobbet mye med Alf Prøysen og hadde voldsom respekt for ham, men de var ikke personlige venner. Skjæraasen hadde han et nært forhold til, han var hjemme hos Børli – og Aukrust ble en nær venn. Erik Bye var kystens mann, men også skogens mann. Hedmark ble det andre området han hentet litterær næring fra. Dikterne ble viktige, spesielt i hans jobb med å løfte fram den norske visen. Han koblet dikterne og komponistene. Han forsto hva som var nøkkelen.

– Boka er omtalt som både bauta og bragd. Hva tenker du om det?

– Helt fantastisk. Det er jo en eneste stor fryd.

– Og sekser’n i VG, har du, som Ari Behn, fått den tatovert på skulderen?

– Nei, det er jeg nok for feig til. Men kanskje en slik en som kan vaskes bort etter hvert …?

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.