Nils Axle Kanten – det er han vi treffer som tegneren bak Hjalmar i Hamar Arbeiderblad hver eneste avisdag. Og Hjalmar er en fyr vi etter hvert kjenner godt, ikke minst siden tegneren gjerne sitter på kafé i Hamar for å hente inspirasjon til stadig nye seriestriper.

Men Kanten har også en også en serie gående i tillegg til stripene om Hjalmar. Sommeren 2012 debuterte han i albumformat med «Firekanta», som består av enkeltstående én-rutere. Og det var ingen liten satsing det dreide seg om; forlaget Egmont trykket første utgave av «Firekanta»-albumet i hele 15.000 eksemplarer.

Da hadde Nils Axle Kanten allerede etablert seg som en tegneserieskaper med rask suksess. I 2008 vant han VGs tegneseriekonkurranse med nettopp «Firekanta». Siden den tid har både «Hjalmar» og «Firekanta» etablert seg i et 30-talls aviser og blader. Og ingen har kunnet følge Hjalmar så tett så lenge som HAs lesere. For de har fått være med siden starten.

Julealbum

I 2014 kom «Firekanta» fort første gang som julealbum. Og i vrimmelen av julehefter har «Firekanta» ryddet seg bra god plass blant nyskapningene. I tillegg til juleheftene knyttet til Alf Prøysens univers, utgjør «Firekanta» et sprekt hedmarksbidrag til juleheftejungelen.

Som humorserie er den ganske frisk, med nissefar som gjennomgangsfigur. Og det er ikke sikkert en tjukk og bustete nisse med mobil og pils vil gå hjem hos unga. Men det er vel slik med julehefter at de har et eldre publikum enn noen skulle tru.

Men bortsett fra en sliten nisse, som i tillegg må hjem til oppvasken fordi nissemor sitter med iPaden sin og forlanger å få nissefar til å dele på husarbeidet, rommer heftet spenstige glimt fra folks hverdagsliv, som far og sønn i juletreskogen, der faren er mer opptatt av å sende selfie av familieidyllen enn å svinge øksa. Og tenk om de ti bud var blitt skrevet på iPad – hvor hadde vi da vært?

Gjestespill

Nå som før er «Firekanta» sammensatt av én-rutere, der spranget i stoff og miljø er stort. De fleste er både friske og spenstige, selv om formatet et par ganger kan bli litt stort i forhold til poenget, Men også i år er «Firekanta» et trivelig juleinnslag.

Et lite gjestespill med Eirik Andreas Viks godt poengterte serie «Noia» er også med på å skape mangfold i juleheftet.

Terningkast: 4

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.