Kunstneren fra Hamar tar seg tid til en prat med HA via telefon fra sin base i Montreal.

– Her er det lange, varme og fuktige sommere, sier Kove, som med hyppige turer til Norge sørger for at hun sjeldent lengter etter det norske klimaet.

– Jeg tror det er lettere nå enn det var for ti år siden. Det å ha en fot i hvert land, altså. Familien er i Norge hver sommer, og jeg er ofte i Norge for å jobbe, sier Kove, idet hun forbereder en ny reise til Norge for å lansere animasjonsfilmen og boken som deler tittelen «Tråder».

En rød tråd

Kove forteller at «Tråder», som er produsert av Kove og hennes faste samarbeidspartnere i Microfilm, handler om kjærlighet og tilknytning samt den sterke tråden som etableres mellom foreldre og barn.

– Jeg var opprinnelig i gang med et prosjekt der jeg skulle skrive tre forskjellige historier om adopsjon. Tre historier som sammen skulle blir til én animert kortfilm, men da jeg hadde skrevet den siste biten fant jeg ut at jeg dette er en historie som jeg ikke ville fortelle med ord. Jeg ville vise den med bilder.

– Det var da jeg kom på denne tanken om tråden. Jeg ville lage en visuell fortelling om en tråd som knytter to mennesker sammen, sier hun. Kove forteller videre at animasjonsfilmen «Tråder» helt uten tale og tekst, og at også boken inneholder en begrenset mengde med tekst.

– I filmmediet kan man bruke virkemidler som musikk, lyd eller bevegelse for å forsterke noe, og i denne historien spiller musikken en ganske stor rolle for å sette stemningen. I boken er det teksten som gjør det. Den setter en tone som er litt var, melankolsk og øm. Jeg savner ikke dialog i filmen, men jeg tror kanskje jeg hadde savnet teksten i boka, sier hun.

Lanseres i Grimstad

Kove er noe så sjeldent som en norsk Oscar-vinner. I 2007 fikk hun nemlig tildelt en Oscarstatuett for animasjonsfilmen «Den danske dikteren». Hun har også skrevet og illustrert bildebøkene «Min bestemor strøk kongens skjorter» fra 2000, og i 2015 ble hun nominert til en ny Oscar-statuett for den animerte kortfilmen «Moulton og meg». Hvorvidt «Tråder» kommer til å hente en ny Oscar-nominasjon bruker hun ikke mye krefter og tid til å spekulere i.

– Jeg tenker ikke så veldig mye på akkurat det, for å være helt ærlig. Dette er en veldig rar prosess. Man lager en film, venter litt, og så kommer den ut. Deretter må man bare vente og se hva folk synes.

– Selv om jeg personlig liker filmen veldig godt er det ikke sikkert at andre gjør det, og akkurat nå håper jeg bare at filmen kommer inn på festivaler slik at mange får sett den, så får vi ta Oscar-greia etter hvert, sier hun.

Denne helga kommer hun tilbake til Norge for å lansere både boken og filmen under Kortfilmfestivalen i Grimstad, og Kove forteller at hun gleder seg til å endelig få mulighet til å vise fram sitt nyeste prosjekt til publikum.

– Det blir spennende. Jeg har familie i Grimstad og mange gode kollegaer i Oslo, og jeg tror at Grimstad blir et veldig fint sted å vise filmen for første gang, sier Kove, som også skal innom sine gamle trakter på Hedmarken i løpet av sommeren.

– Jeg skal en tur til Hamar i sommer. Jeg gleder meg veldig til akkurat det, sier hun.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.