Den er spennende så det holder, enten en er interessert i polarhistorie eller ikke. For her er det rikelig av både indre og ytre dramatikk. Og det er fortalt med grep som Monica Kristensen tydelig har videreført fra krimromanene sine, uten at det egentlig synes å gå ut over dokumentarbokas form.

Fallen helt

Året er 1928. Den italienske polfareren Umberto Nobiles luftskip «Italia» havarerer ved Svalbard på veg hjem fra sin nordpolsekspedisjon. En stor anlagt redningsaksjon blir satt i gang, som raskt utvikler seg til et kappløp for å redde Nobile og hans besetning. Både Norge, Sverige, Finland, Sovjet, Italia og Frankrike deltar, og ikke bare for å finne overlevende. For det blir også en del av det storpolitiske spillet om nordområdene.

Men hvor var Roald Amundsen? Den aldrende polhelten, som forresten ikke var mer enn 56 år gammel men så aldrende ut likevel, hadde problemer med både økonomien, populariteten og helsa. Han framstilles som sur, sint og fornærmet.

Da han til slutt kastet seg ut i jakten på Nobile med det franske flyet Latham, synes det å ha vært som en siste innsats for å redde æren. Så gikk det helt galt.

Men hva skjedde med Amundsen? Og hva oppdaget han?

god historie

Selv for oss som er mer interessert i godt fortalte historier generelt enn polarhistorier spesielt, er dette drivende god lesning. Det kan riktig nok bli mye tekniske detaljer iblant, men så tetner det til igjen.

Monica Kristensen er ikke ute etter å skrive en ny biografi om Roald Amundsen. Men selv om det er jakten på Umberto Nobile som er utgangspunktet for boka, er det likevel Amundsens endelikt som utgjør kjernen i historien. Og med sine kunnskaper om polarhistorien, og sin verktøykasse med krimlitterære hjelpemidler, gjør Monica Kristensen dette til ei uvanlig spennende dokumentarbok.

At hun også lanserer sin egen teori om hva som skjedde med Amundsen, er kanskje ikke dokumentarbokas sterkeste side. Men det er en vesentlig del av helheten, slik Kristensen har lagt opp fortellingen.

Blant spørsmålene boka stiller, er om jakten på Nobile var Amundsens siste mulighet for å redde ære og posisjon. Var det kanskje behovet for en aller siste ekspedisjon som gjorde seg gjeldende, som et ønske om å slutte med et smell?

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.