«Man kan synes at han burde ha bestemt seg før, og at han kunne vært mann nok til å gi omgivelsene en beskjed om beslutningen, men Allan Karlsson hadde aldri grublet særlig lenge over ting».

Slik lyder det første avsnittet i boken om gamle Allan, som på 100-årsdagen sin tar en spontan flukt fra gamlehjemmet i en liten, svensk landsby. Boken tar for seg Allan Karlssons liv, som sprengstoffekspert, kjemisk kastrert og på de merkeligste eventyr i verdenshistorien.

Det viser seg at den gamle mannen har vært en del av nesten alle de viktige verdensbegivenhetene på 1900-tallet. Jonas Jonasson forteller om Allan Karlssons eventyr med en absurd, humoristisk tone. Den gamle mannen har vært på begge sider av den spanske borgerkrigen, han har vært venn med både Mao Zedong og Harry Truman og Franco. Han har sittet i sovjetiske fangeleirer og britiske fengsler.

Alle disse historiske fortellingene følger handlingen som tilbakeblikk, i Allan Karlssons nye eventyr i nåtiden etter hans flukt fra gamlehjemmet. Fortellingen om Allan er en fantastisk leseopplevelse, med mye moro.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00