Det er sjelden at en ganske fersk forfatter opplever at bøkene hans kommer i samlet utgave. Olav R. Øyehaug (f. 1977) er en av dem som opplever det.

Det er ni år siden Olav Røyrhus Øyehaug debuterte med novellesamlingen «Kodane». Senere har har utgitt «Essensen» (2011) og Botnen» (2016) - boka som ifølge en anmelder er toppen. De tre bøkene er alle sammensatt av korte noveller, fra ei halvside til tre-fire sider lange. Nå er de tre bøkene utgitt i samlet utgave. Ifølge forlaget Kolon dreier det seg om «absurde klassikere», og så kan en alltids diskutere om ni år er tilstrekkelig for å skape en klassiker. Men sikkert er det at de tre bøkene «står i en særstilling i norsk og nordisk litteratur», som det heter i samleutgaven.

Framfor alt er det originaliteen og absurditeten som preger novellene. Formen er knapp og begrenset, men åpner opp for både det finurlige, skrudde og forbløffende. Hverdagen er et sted like i nærheten, men Øyehaugs grep er å skape nyskapende og forfriskende tilnærmelser til det kjente.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00