Det er sjelden at en ganske fersk forfatter opplever at bøkene hans kommer i samlet utgave. Olav R. Øyehaug (f. 1977) er en av dem som opplever det.

Det er ni år siden Olav Røyrhus Øyehaug debuterte med novellesamlingen «Kodane». Senere har har utgitt «Essensen» (2011) og Botnen» (2016) - boka som ifølge en anmelder er toppen. De tre bøkene er alle sammensatt av korte noveller, fra ei halvside til tre-fire sider lange. Nå er de tre bøkene utgitt i samlet utgave. Ifølge forlaget Kolon dreier det seg om «absurde klassikere», og så kan en alltids diskutere om ni år er tilstrekkelig for å skape en klassiker. Men sikkert er det at de tre bøkene «står i en særstilling i norsk og nordisk litteratur», som det heter i samleutgaven.

Framfor alt er det originaliteen og absurditeten som preger novellene. Formen er knapp og begrenset, men åpner opp for både det finurlige, skrudde og forbløffende. Hverdagen er et sted like i nærheten, men Øyehaugs grep er å skape nyskapende og forfriskende tilnærmelser til det kjente.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.