For så mange Horst-bøker ble det i fjor solgt hver eneste dag. I fjor solgte Jørn Lier Horst over 400.000 bøker i Norge. Det betyr at det blir solgt en Horst-bok annethvert minutt, døgnet rundt her til lands, for både barn og voksne.

Akkurat nå er Jørn Lier Horst aktuell som forfatteren bak rammefortellingen i TVNorges nye realityserie «Dødens tjern». For han rekker det også, innimellom alle bøkene.

William wisting

Med romanene om politiførstebetjent William Wisting har Jørn Lier Horst blitt en av landets mest populære krimforfattere. Det skyldes ikke minst fagkunnskapen om etterforsking han synes å basere seg på; Horst har bakgrunn som etterforskingsleder i politiet. Den nyeste William Wisting-romanen «Når det mørkner» endte på 70.000 solgte.

For yngre lesere er CLUE-serien godt gående. Og for de yngste leserne, gjerne i aldersgruppen 6–9 år, fungerer barnekrim-serien «Detektivbyrå nr. 2» som en utmerket start på leselivet.

holder nivået

«Operasjon Sjørøver», som foreligger nå, er det trettende boka i serien. Etter så mange bøker på så kort tid, kunne en ha fryktet en viss slitasje av en god idé, men fortsatt holder serien seg overraskende godt.

«Operasjon sjørøver» er som de foregående både spennende og snill, sympatisk og morsom. Tiril, Oliver og hunden Åtto er velvalgte detektiver, pluss en sporhund. Personskildringen rommer ikke akkurat så mye følelser, men vekten ligger på historien i stedet. Og selv om den ikke er original, er fortellingen både effektiv og energisk, drivende og kjapp.

Et heldig grep for å holde på interessen, er invitasjonen til unge lesere om selv å jakte på ørn Lier Horsts effektive fortelling som skaper suksess. Minst like viktig er Hans Jørgen Sandnes illustrasjoner, og måten disse er vevd inn i teksten på. Oversiktsbildene over miljøene bidrar til å gjøre unte lesere kjent med stedene der handlingen utfolder seg. Og kombinasjonen av tekst og illustrasjoner er både variert og oppfinnsom. Og den lille byen Elvestad framstår som et hyggelig sted, selv om det også skjer mystiske ting der.

Etter boksalget å dømme, er det sannsynligvis mange som med Detektivbyrå-serien er i ferd med å bygge seg opp en fin liten samling av gøy krim som kommer til å holde seg til en er sikkert ti år gammel. Og kanskje til og med tolv.

Terningkast: 5

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.