• Gode minner: Siri Brodahl (t.v.) og hennes søster Silje. Siri mener det er viktig ikke å glemme alle de gode opplevelsene. Foto: Privat
  • Ny bok: Boka «Gi meg et smil» ble offisielt lansert denne uka. 22. november er det lokal lansering på Hamar bibliotek. Foto: Trond Lillebo

– Jeg var seks år da søsteren min fikk diagnosen. Det å få vite at man har en søster som er annerledes, var vanskelig å forstå da jeg var så ung, sier Siri Brodahl (31).

Søsteren Silje har diagnosene autisme, psykisk utviklingshemmet, epilepsi og er sterkt synshemmet.

Denne uken ble boken «Gi meg et smil, som hun har skrevet om sine erfaringer, lansert. Der har hun blant annet tatt med egne dagboknotater.

– Det hele startet da jeg var rundt ti år. Jeg begynte å skrive dagbok med tanker og opplevelser om det som skjedde i familien. I senere tid har jeg holdt foredrag om hvordan det har vært å ha en søster som var annerledes, og det ble etterspurt om jeg kunne skrive en bok, sier Brodahl.

Gode opplevelser

Brodahl forteller at det i hennes situasjon har vært viktig å huske de gode opplevelsene.

– Det har vært både utfordringer og positive opplevelser. Selv om det er mange utfordringer i hverdagen, er det viktig ikke å glemme de positive opplevelsene. Jeg har sagt at Silje er Silje uansett, sier hun.

Hun er selv vernepleier, og jobber på avdeling for habilitering i Sykehuset Innlandet. Hun forteller at det var utfordrende da familien selv måtte forholde seg til fagpersoner i hverdagen.

– Det kom fagpersoner inn i livet som man måtte forholde seg til. I ung alder var det vanskelig å forstå at det var folk rundt som ville hjelpe, sier hun.

Vil gi kunnskap

Brodahl forteller at familien har vært positive til at hun skrev bok om temaet.

– De synes det har vært veldig flott, sier hun.

Boka ble lansert mandag, og 22. november er det lokal lansering i Hamar bibliotek. Brodahl håper boka kan være med å gi kunnskap om hvordan det er å ha en som er annerledes i familien.

– Søskenperspektivet er et viktig tema som er lite belyst og som trenger å få mer oppmerksomhet. Jeg håper denne boken vi gi informasjon og kunnskap om det å leve med et barn som er annerledes. En bok hvor man sitter igjen med et sterkt inntrykk og mange refleksjoner til ettertanke, sier Brodahl.

Boka er i utgangspunktet tenkt som en fagbok.

– Målgruppa er fagpersoner innen helse og sosial, men også studenter. Den kan også leses av foreldre og søsken som kanskje kan kjenne seg igjen, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.