Bedøvelse lindrer smerten, men det pipler nok både svette og tårer når kroppene skal forvandles. Mage, rumpe og lår er for nybegynnere. Øyelokkløft er akseptert som en nødvendighet.
Klinikkene tilbyr fettsuging - eller liposkulptur - fra topp til tå: hake, armer, midje, rygg, mage, lår, knær, legger, ankler. Til og med venusberget kan fikses for noen tusen.
Pengene ser ikke ut til å være noe stort problem. Vi brukte til sammen 7,8 milliarder kroner på frisering og skjønnhetspleie i 2010, omtrent 1.500 kroner hver, og veksten fortsetter.
De som vil ha en bit av kaka, stiller på Health&Beauty-messen 2012, som arrangeres fra 10. til 12. februar sammen med Fitness-messen og Helsemessen.
Artist Tone Damli deltar på Helsemessen for å snakke om miljø. Hun sier at skjønnhet, helse og miljø henger sammen for henne.
- Jeg elsker å stæsje meg opp, men er nøye med hva jeg putter i meg og hva jeg smører på huden, sier Damli til NTB.

Forfengelige menn

Messesjef Kari Tveranger sier menn har mye å hente her. I 2011 brukte menn 50 millioner kroner bare på ansiktspleie, en økning på 17 prosent fra året før, ifølge Norsk kosmetikkforening. Nå får menn sine egne skjønnhetsklinikker, eller i det minste en egen inngang, forteller Tveranger.
- Jeg kjenner en 23-åring som vokser rygg og mage og tar bikinilinjen, det er helt normalt i dag. Voksing er det hotte, nesehårnapping likedan, bryn skal ordnes og tenner blekes. Menn bruker mer Botox, men har vært forsiktig med sminke, sier hun til NTB. Noen tar full "brazilian" voksing, det vil si at alt hår fra kjønnsorganet og bakdelen blir fjernet og kun en liten strimmel blir igjen foran.
Å operere seg bort fra sitt opprinnelige utseende er derimot ut.
- Man kan oppnå en naturlig look med ulike naturlige ingredienser, for eksempel produkter fra havet, fett eller blod, sier hun.

- Ingen bevis

Og nettopp vampyrbehandling er siste skrik. Blod suges ut fra en arm, og en del av det sprøytes inn igjen i ansiktet. Metoden har vært en trend blant kjendiser i USA i et par år, godt hjulpet av vampyrbølgen i film og bøker. I disse tider kommer den til Norge.
Behandlingen ble egentlig utviklet for å rekonstruere munn, kjeve og ansikt etter operasjoner. Blod fra pasientens kropp sentrifugeres, slik at blodplater og cytokiner (en type hormoner) skilles ut. Sprøytet inn i ansiktet stimulerer væsken til vekst og reparerer skader i bein og bløtvev.
Kritikerne mener det ikke er bevist at behandlingen virker, og at dette bare er en ny måte å suge penger ut av pasientene på. Tilhengerne og bransjen selv mener den er et kjærkomment alternativ til mer skadelige legemidler. Metoden anses for å være ren, naturlig og miljøvennlig. Siden blodet kommer fra egen kropp skaper det ikke allergiske reaksjoner, kun lett kløe og mindre væskeansamlinger.
Men siden metoden har vært i bruk i svært kort tid, er det trolig for tidlig å si om det vil dukke opp mer alvorlige bivirkninger eller skader.

Få klager

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) får inn relativt få klager fra skjønnhetsbransjen. I 2011 ble det behandlet 124 saker som omhandlet plastisk kirurgi og kosmetisk behandling, en tredobling fra året før. 45 av disse fikk medhold og fikk utbetalt nesten 2,4 millioner kroner i erstatning.
Fagdirektør Terje Kili i Forbrukerrådet tror det fins store mørketall fordi mange føler skam ved å rapportere skader til NPE.
- I enkelte sosiale lag er det nok aksept for å forskjønne utseendet, men jevnt over er det fortsatt skambelagt. "Nå kan du ha det så godt", tenker folk at andre vil si, tror Kili.
Forbrukerrådet jobber for å få til et bedre regelverk for skjønnhetsklinikkene.
- Dette er en bransje som opplever stor vekst, og regelverket har ikke hengt helt med, sier Kili. Han er svært opptatt av at pasientene skal få god nok informasjon før de legger seg under kniven og kanskje heller bestiller litt mindre drastiske tjenester. (©NTB)

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.