19. desember 2020 er det 125 år siden Ingeborg Refling Hagen ble født på Tangen. Det er et jubileum som skal feires. Men allerede på nyåret skal første utgave av Ingeborg-dagene markeres. 1. og 2. februar dras i gang et årlig stevne eller festival knyttet til Ingeborg Refling Hagens virksomhet som forfatter og hennes hjemsted Fredheim på Tangen.

Blant en rekke ulike innslag er en utstilling med maleren Geir Brohjem.

– Vi jobber stadig med å utvide Stanges satsing på Kønnband, og ser dette som en del av utvidelsen, sier kultursjef Solbjørg Tveiten.

Ingeborg-dagene er planlagt som et samarbeid mellom kommunen og foreningen Ingeborg Refling Hagen kulturhus – Fredheim, som kjøpte huset i 2015, og som har som mål å restaurere huset og drive det som et aktivt kultursenter i tråd med arven fra forfatteren.

– Det er allerede jevnt besk på Fredheim, både av skole-elever og på ulike arrangement, forteller foreningens leder Inger Sleppen.

Foreningen har også overtatt rettighetene til litteraturen hennes, og materialet er trygt bevart i bankhvelv.

mye for unga

De ulike arrangementene til Ingeborg-dagene er nå i ferd med å falle på plass.

– Det kommer til å bli mye for unga, sier Solbjørg Tveiten.

Blant innslagene som planlegges, er Turnékompaniets familieforestilling «Lille prins Arthur», som er den første de lagde, og som skal spilles i Kulturlåven på Fredheim.

– Det er fantastisk å få spilt denne forestillingen på Fredheim, sier Anders Kippersund.

For Turnékompaniet har selv sin bakgrunn i Ingeborg Refling Hagens virksomhet.

– Uten Ingeborg Refling Hagen og Fredheim, hadde det ikke vært noe Hamar Teater i sin nåværende form, sier Anders.

skrivekurs

Ingeborg Refling Hagen var en av landets mest produktive forfattere, og forfatterskapet teller rundt 100 bøker. Ingeborg-dagene får da også stor vekt på litteratur. Blant annet vil forfatteren Widar Aspeli komme til Fredheim for å holde skrivekurs for barn og ungdom. For det vil være i Ingeborg Refling Hagens ånd å bidra til å skape skrivekunnskap og skrivelyst blant unge.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00