I alt skiftet gammel vin eiere for en total pris på 1,6 millioner kroner under den første vinauksjonen i Norge mandag kveld. Lokalet hos auksjonsfirmaet Blomqvist var godt besøkt av interesserte vinelskere da auksjonen startet ved 18-tiden og etter siste utrop var det bare 22 av totalt 188 objekter som var usolgt.
Mange hundre flasker fra private samlinger skulle under hammeren, og blant dem var det flere godbiter. Champagne av edelt merke og årgang, gamle røde og hvite viner og madeira, var blant de uåpnede flaskene som skulle skifte kjeller eller møte en kresen gane.

Gullkorn

Kveldens trolig dyreste flaske var en fransk rødvin fra Bordeaux som gikk for 32.000 kroner. Vinen fra Château Pétrus fra 1950 beskrives som et gullkorn.
- En av de mest ettertraktede og dyreste vinene du får, og 1950 er en veldig bra årgang for den vinen og ekstremt vanskelig å få tak i for det ble laget lite av den. Det er et av gullkornene i auksjonen, sier vinimportør Christopher Moestue til NRK.
Auksjonsansvarlig hos Vinmonopolet, Arnt Egil Nordlien, forteller til NTB at sjeldenheten gikk godt over verdivurderingen på 25.000 kroner, men at hammerslagsprisen likevel er ganske rimelig i internasjonal sammenheng.
- Det var en veldig spesiell vin fra 1950- et år som ga veldig liten avling, men som var spesielt bra for merlot, druen som Château Pétrus bruker. Den er veldig sjelden, sier Nordlien som ikke kan si noe om kjøperen av vinen.

Høy pris

Vinhandler Moestue sier auksjonen er interessant, og den har vært preget av mange gode kjøp. Men han legger til at mange av flaskene trolig kunne ha oppnådd høyere priser i utlandet.
- Dette er en test på hva det norske markedet er interessert i, jeg tror ikke det er så mange internasjonale kjøpere her, sier Moestue.
Også Nordlien hadde samme opplevelse. Mange av objektene gikk høyt i pris, blant annet to seksflaskers kasser med Château Lafite-Rotschild 1986 som gikk for henholdsvis 44.000 og 48.000 kroner, auksjonens prisrekord. Han tror likevel mye hadde gått for høyere priser i utlandet, særlig i Hongkong og London hvor gruppen med kjøpesterke mennesker er stor.

Ingen garanti

Noen flasker gikk for lavere priser enn forventet.
- Vi hadde noen gamle flasker madeira som gikk for hyggelige priser for kjøperen. Også en del gammel bordeauxvin gikk lavere enn forventet, sier Nordlien.
Det er stort sett private samlere som er selgere av vinen. Vinmonopolet er gjennom en ny lov som trådte i kraft i fjor gitt enerett til å drive vinauksjoner i Norge, men samarbeider gjennom offentlig anbud med auksjonshuset Blomqvist.
Og sist: Det gis ingen garanti for at vin kjøpt på auksjon er drikkelig.
- Du har ingen garanti bortsett fra at vi gjør grundige undersøkelser om vinen før den legges ut og at vi er sikre på at den har hatt et godt liv. Men alle som driver med gammel vin vet at dette er litt sjansespill, sier Nordlien. (©NTB)

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.