Drømmestipendet er en ordning fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd der 100 ungdommer får 10.000 kroner hver. Det har vært over 400 nominerte - 22 av dem fra Hedmark. Folkemusiker Anne Nilssen og jazzmusiker Gard Hofshagen kom gjennom nåløyet!

Anne er fra Løten og går nå på musikklinja ved Vinstra videregående skole. Hun driver med noe så sjeldent som folkemusikk på klarinett, og ønsker å satse videre på å bevare denne tradisjonen innen musikken. Anne kunne også like gjerne blitt nominert i dans, siden hun også gjør det bra innen folkedans.

Drømmen

- Det er nesten ingen som spiller folkemusikk på klarinett, men i hedmarkstradisjonen er det brukt. Derfor vil jeg prøve å gjøre dette kjent for flere, så ikke tradisjonen dør ut, forteller hun.

- Jeg har spilt klarinett siden 3.klasse. Da begynte jeg i Løten skolekorps. Siden det har jeg tatt mange privattimer med Morten Jota, Olav Sæta, Vegar Vårdal, Vidar Johansen, Ola Fredheim Haug, Torgeir Ziener, Georg Reiss. Jeg har spilt i tre voksenkorps, Løiten Muikkforening, Hundorp Musikklag og Ådalsbruk Musikkforening og vært med på mange sommerkurs på Toneheim. Jeg spiller også i Spira studentspellemannslag på skolen. Første året på videregående gikk jeg på Stange VGS, her hadde jeg klassisk undervisning.

I sin søknad om Drømmestipend skrev Anne:

- Familien min har alltid drevet med folkemusikk og folkedans, og det var derfor jeg ble kjent med at det går an å spille folkemusikk på klarinett. Dette var veldig morsomt, for da kunne jeg som var klassiske skolert få være med å spille folkemusikk med resten av familien. Den største forskjellen er at i folkemusikken lærer man alt på øret, mens da man spiller klassisk lærer man etter noter. Jeg behersker begge disse tingene nå bra.

Nå er hun altså et skritt nærmere drømmen.

Gard Hofshagen

18 år gamle Gard Hofshagen går siste året på Hamar Katedralskole. Han spiller jazzpiano ved Hamar Kulturskole i det nye kulturhuset vårt. Han spiller også gitar og synger i ungdomskoret Defrost Youth Choir, men piano er hovedinstrumentet .

 Gard startet med piano som 8-åring. Først med privattimer hos Ragnhild Mykleseth, deretter ved kulturskolen i 2008. Der ble han elev av Torbjørn Knaus, og det viste seg at jazz var Gards rette element.

- Å spille jazzpiano er en opplevelse som gir meg mye både musikalsk og følelsesmessig. Hver gang jeg setter meg bak klaveret, spenner jeg av og koser meg med å la fingrene løpe over sorte og hvite tangenter, sier Gard.

- Jeg har allerede forstått at jazzpiano er noe jeg vil fortsette med for å se hvor langt jeg kan komme i min musikalske utvikling.

 Gard har lyst til å bruke det neste skoleåret til å utvikle seg musikalsk og tenker å starte med et års musikkstudium ved Høyskolen i Hedmark. Det gir rom til fordyping og eventuelle privattimer.

- Jeg håper å kunne lære av store, nordiske jazzpianister, dra utenlands for å oppleve jazz og kjøpe inn spennende, nye noter og innspillinger, sier Gard til drommestipendet.no

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00