• AVLYSER: Ariana Grande avlyser konsertturneen sin. Hun skulle etter planen holdt konserter på O2-arenaen i London torsdag og fredag, deretter skulle hun til Belgia, Polen, Tyskland og Sveits.
    FOTO: NTB Scanpix.

Politiet tror selvmordsbomberen var alene om udåden, men identiteten eller motivet er ikke kjent. Det er derfor heller ikke kjent om vedkommende hadde tilknytning til noen ytterliggående gruppe.

– Vi etterforsker dette som et terrorangrep og selv om vi tror at angrepet ble utført av en mann, er vår prioritet nå å finne ut om han handlet alene eller var del av et nettverk, sier Hopkins.

– Vi vil be folk om ikke å spekulere i hvem dette var eller spre navn. Det er en omfattende eterforskning på gang, foreller politisjefen.

Tallet på drepte steg i morgentimene til 22, mens 59 mennesker ble såret i den kraftige eksplosjonen utenfor Manchester Arena, der den amerikanske artisten Ariana Grande akkurat hadde avsluttet en konsert.

Politiet i Manchester bekrefter at det er barn blant de drepte.

En pågrepet

Britisk politi bekrefter at en 23-åring er pågrepet i forbindelse med terroraksjonen ved Manchester Arena. 

– Med henvisning til hendelsen ved Manchester arena i går kveld, kan vi bekrefte at vi har arrestert en 23-åring i South Manchester, heter det i en Twitter-melding fra politiet i Manchester.

Politiet har tidligere opplyst at gjerningsmannen som utløste en sprengladning utenfor konsertarenaen mandag kveld, etter alt å dømme var alene på stedet og selv ble drept i eksplosjonen.

Selvmordsbomberen er ikke identifisert, og det er heller ikke kjent hvilken tilknytning den pågrepne 23-åringen eventuelt måte ha til vedkommende.

Varslet?

Fire timer før terroraksjonen i Manchester ble den tilsynelatende varslet i sosiale medier. En video av den angivelige gjerningsmannen har også dukket opp.

To meldinger med emneknaggen #manchesterarena ble lagt ut på Twitter fire timer før angrepet mot Ariana Grande-konserten i Manchester Arena mandag kveld.

«GLEMMER DERE TRUSSELEN VÅR? DETTE ER RETTFERDIG TERROR», lød teksten på den ene meldingen.

Den andre Twitter-meldingen viste bare det svarte flagget til den ytterliggående islamistgruppa IS. Også denne meldinga var utstyrt med emneknaggen #manchesterarena. Begge meldingene er gjengitt av britiske Mail Online.

Video

Tirsdag dukket det også opp en video der en mann som hevder å stå bak angrepet i Manchester hyller IS.

– I Allahs navn, dette er bare begynnelsen. Den islamske stats løver innleder nå angrep mot korsfarerne, sier mannen på gebrokkent engelsk i videoen.

Mannen har et skjerf foran ansiktet, sitter foran et svart IS-flagg og viser deretter opp en plakat med teksten «Manchester 22.5.2017".

Spredt på internett

Den 16 sekunder lange videoen dukket opp på flere jihadistiske nettsteder tirsdag, og den ble raskt spredt av ytterliggående islamister via sosiale medier.

Videoen ble også fanget opp av SITE , som overvåker de militante islamistenes virksomhet og nettsteder.

Maner til varsomhet

Britisk politi bekrefter at det var en selvmordsbomber som sto bak angrepet utenfor Manchester Arena, men advarer mot spekulasjoner. 22 personer er bekreftet drept.

– Vi vil be folk om ikke å spekulere i hvem dette var eller spre navn. Det er en omfattende etterforskning på gang, sa politisjefen i Manchester, Ian Hopkins, tirsdag.

- LEi meg

Ariana Grande uttrykker sorg over tragedien som rammet Manchester-konserten hennes. Artistkolleger fra hele verden sender sine støtteerklæringer.

Ariana Grande kom uskadd fra eksplosjonen som kostet minst 19 mennesker livet. På Twitterskriver artisten at hun er knust og «veldig, veldig lei seg» etter hendelsen, som politiet behandler som en terrorhandling.

– Jeg har ikke ord, skriver hun.

Grandes musikerkollegaer fra hele verden har også brukt sosiale medier for å uttrykke sympati og forferdelse etter tragedien.

– Enhver musiker føler seg syk og ansvarlig i natt – konserter burde være trygge for dere. Dette er virkelig det verste mareritt. Jeg sender min kjærlighet til Manchester, skriver Lorde på Twitter.

Nicki Minaj skriver at det gjør vondt i hjertet over hennes «søster» Ariana og alle familiene som er rammet.

– Uskyldige liv har gått tapt. Jeg er så trist over å høre dette, tvitrer hun.

Taylor Swift skriver at hun sender all sin kjærlighet og «tanker, bønner og tårer til alle de som er rammet av Manchester-tragedien.»

Også artister som Katy Perry, Selena Gomez, Cher, Jennifer Lopez, Ellie Goulding og Bruno Mars har publisert støtteerklæringer.

– Ord kan ikke beskrive det jeg føler om det som skjedde i Manchester. Jeg vil ikke tro at verdenen vi lever i kan være så ondskapsfull, skriver Bruno Mars.

May: – Tankene går til dem som er rammet

– Vi jobber med å få full oversikt over det politiet behandler som et forferdelig terrorangrep. Alle våre tanker går til ofrene og familiene til dem som er rammet, sier Storbritannias statsminister Theresa May i en pressemelding natt til tirsdag. En kilde i Det konservative partiet sier til Sky News at May tar pause i valgkampen etter hendelsen. May har utlyst parlamentsvalg 8. juni.

Det er ventet at den britiske regjeringen og ledere for politiet og sikkerhetstjenestene samles til krisemøte i London tirsdag morgen.

Den amerikanske TV-kanalen NBC sier amerikanske tjenestemenn er informert av sine britiske kolleger om at en selvmordsbomber utløste eksplosjonen. Ifølge CNN er en mann som var på stedet, identifisert som gjerningsmann, men dette er ikke bekreftet.

Konsert

Eksplosjonen skjedde mot slutten av en konsert med Ariana Grande i Manchester Arena mandag kveld. En talsperson sier artisten er i god behold.

Flere meldinger går ut på at eksplosjonen skjedde rett på utsiden av arenaen mens folk var på vei ut fra konserten.

Arenaen kan ta opptil 21.000 tilskuere og er den største innendørsscenen i Manchester. Den er knyttet sammen med Victoria stasjon, som har både tog- og trikkespor. 23 år gamle Grande er for tiden på Europa-turné, og mange unge fans hadde funnet veien til mandagens opptreden.

– Kraftig smell

Norske Jan Morten Haukefær (37) og stedatteren løp for livet ut av Manchester Arena og kom seg i sikkerhet etter det antatte selvmordsangrepet. De to havnet midt i dramaet da det smalt to ganger like etter at Ariana Grande hadde gått av scenen.

– Hun hadde akkurat sunget ekstranummeret «Dangerous Woman», så kom lyset på, og så hørte vi to kraftige eksplosjoner. Da var det en som skrek høyt, og alle begynte å løpe ut, sier Haukefær til VG.

– Jeg skjønte jo ikke noe, datteren min ble veldig redd. Vi tok hendene til hverandre og begynte å springe. Folk hadde panikk, og alle sprang. Det er bare helt ufattelig å tenke på at vi satt der nettopp og så den flotte konserten. Det er helt forferdelig, sier Haukefær på telefon til avisa.

Ingen nordmenn skadd

Vi har så langt ikke informasjon som tyder på at norske borgere er skadd, opplyser pressekontakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet (UD) til NTB natt til tirsdag. UD oppfordrer nordmenn i området til å holde seg orientert via lokale myndigheter og følge deres anbefalinger og råd.

– Vi oppfordrer også nordmenn i Manchester til å kontakte sine nærmeste pårørende i Norge og melde fra om sin status, sier Sehl.

(©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00