Om lag 40 elever fra både inn- og utland deltok på festivalen. Elevene tilbys fem dager med konserter, undervisning og sosialt samvær, hvor alt foregår på Toneheim. 

- Alle er velkomne

- Her er det ingen kriterier for ferdighetsnivå. Alle er velkomne, og vi har elever på alt fra 10 til 75 år. Undervisningen tilpasses hver enkelt, forteller initiativtaker Tino Andersen. Han underviser i gitar i Bergen, men var selv elev på Toneheim på 80-tallet.

Han forteller at festivalen er den eneste av sitt slag i Norge, og at kremen av norske gitarister er til stede. I 2011 tok han initiativ for å starte festivalen sammen rektor på Toneheim, Jon Krognes. Årets utgave er den femte i rekken, da fotball-VM i 2014 satte en stopper for det årets festival.

Festivalsjef Lars Rosvoll forteller om stort engasjement blant elevene, og at flere kommer tilbake hvert år. Elevkonserten som avholdes siste dag er helt klart høydepunktet. 

Internasjonale gitarstjerner

Festivalen kunne i tillegg by på internasjonale gitarstjerner fra øverste hylle. I år var det kroatiske Zoran Dukic, italienske Lorenzo Micheli, og de norske stortalentene Jørgen Skogmo og Tormund Blikra Vea som var trekkplastre.

- Det er stort for de yngre å spille ping-pong med en av verdens beste gitarister, ler Andersen.

Onsdag kveld var det duket for intimkonsert med Lorenzo Micheli. Han har spilt om lag 600 konserter rundt om i Europa, og gitt ut 20 plater. 

- Dette er noen av verdens mest anerkjente klassiske gitarister. Til sammenligning ville det vært om Messi og Neymar dukket opp på en fotballskole, sier Andersen.

Fornøyde Deltakere

Yingnan Cai (12) fra Bergen har spilt klassisk gitar i to år, og synes opplegget er kjempebra. 

- Vi spiller og koser oss masse. Jeg får selvfølgelig veldig mye ut av det, jeg har lært både flere nye sanger og teknikker, forteller en fornøyd Cai. Han legger til at lærerne er over gjennomsnittlig flinke.

Fred Lawton (28) fra London deltok i år for tredje gang på rad.

- Det føles helt ærlig ut som om jeg gjør ett års framskritt i løpet av et par dager. Jeg kommer definitivt tilbake neste år, forteller han.

Han har spilt klassisk gitar i sju år, og konkurrerer på internasjonalt nivå. Både han og Andersen sier seg enig i at de sosiale båndene som skapes er noe av det beste, og at kontakten holdes hele året. I tillegg til nordmenn var det også noen deltakere fra England og Sverige.

Norsk Gitarfestival mottar støtte fra både Hamar kommune og Hedmark fylkeskommune.

- Det er vi utrolig takknemlig for, understreker Andersen. 

- Dette er noe vi kommer til å holde på med i en god stund, sier Rosvoll.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00