Gert Nygårdshaug har sin egen nisje i norsk krim. Det har han hatt helt fra de første krim-forsøkene han først begynte å skrive krim, og ikke minst gjennom den lange og varierte Fredric Drum-serien.

HER kan du lese Knut Faldbakkens råd til dere som vil skrive krim.

Noen av erfaringene han selv har gjort, kan også være gode tips for dem som nå holder på med siste innspurt for å sende inn en krimnovelle til HAs påskekrimkonkurranse. Hittil er det kommet rundt 20 bidrag til konkurransen. De beste skal publiseres i Hamar Arbeiderblad i forbindelse med påsken.

En vinner skal kåres, som får 5.000 kroner i premie. De andre som blir trykket, får 1000 kroner hver.

Mer mangfold

– Da jeg bestemte meg for å begynne med krim, var det fortsatt en ganske lite brukt nisje, sier Gert Nygårdshaug.

– Jeg hadde lest mye av det som fantes, og så at etterforskeren ofte var en forsoffen eldre mann med problemer både med ekteskapet og alkoholen. Så jeg bestemte meg for å skape en helt annen helt.

– Siden er det blitt et helt annet mangfold i krimlitteraturen, men fortsatt er det veldig mye likt. Bøkene er også blitt mye blodigere, med stadig flere seriemordere og usannsynligheter.

– Men det finnes også noen som skriver intelligent krim, der mysteriet står i fokus. Jørgen Brekke er en slik forfatter; ofte er det litt blodig, men veldig intelligent.

Godt råd

– Et godt råd til alle som vil skrive, er å prøve å finne nye vinklinger, sier Nygårdshaug.

– Det er vanskelig å skrive noe som ikke er gjort før. Men det er egnet til å vekke begeistring om det skjer.

– En forfatter jeg liker veldig godt, er franske Fred Vargas, sier han.

– Jeg ler meg skakk av den originale politihelten hennes.

– For det må ikke være så seriøst hele tiden. Og det er viktig å ha rom for fargerike personer, i motsetning til alt gravalvoret som ofte preger krimlitteraturen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00