Vedum, som både er nestleder i Sp og parlamentarisk leder for Sp i Stortinget, har fulgt med på navnedebatten rundt det nye kulturhuset i Hamar.
Ingen ting er bestemt fra Hamar kommunes side, men så langt er det Kirsten Flagstads Hus som har vært sterkest promotert.
Nå kaster Vedum seg inn i navnedebatten med forslaget Rolf Jacobsens Hus.
- Kulturhuset i Hamar blir et kulturhus, ikke bare for Hamar, men for hele regionen. Det er mange som vil få eierskap til dette kulturhuset, og navnet bør speile kulturen i regionen.
Sett utenfra er det spesielt litteratur og lyrikk Hedmark er kjent for. Hedmark blir ofte forbundet med det skrevne ord. Da tenker jeg på Halldis Moren Vesaas, Alf Prøysen. Hans Børli, Jacob Breda Bull, Åsta Holth, Einar Skjæraasen og ikke minst Hamars egen Rolf Jacobsen, sier Vedum.
Han argumenterer med at Rolf Jacobsens diktning er like aktuell i dag som tidligere.
- Han var en samfunnsengasjert lyriker, som folk har et like sterkt forhold til nå som før, sier han.
- Hva med Jacobsens NS-fortid, ser du noen problemer med den i forhold til å kalle kulturhuset for Rolf Jacobsens Hus?
- Nei, den er noe vi bør legge bak oss nå. Rolf Jacobsens diktning er fantastisk og står på egne bein. Jeg er opptatt av at kulturhuset i Hamar også kan markere lyrikkfylket Hedmark.
- Kirsten Flagstad, Hamars berømte operasanger, har vært tungt framme når det gjelder navnet på det nye kulturhuset. Skal vi bare glemme henne?
- På ingen måte. Jeg synes at storsalen som skal brukes til teaterforestillinger og konserter, kan få navnet Kirsten Flagstads Sal. Det vil være en god løsning, mener Vedum.
Kultursjef Terje Halvorsen i Hamar kommune opplyste senest i februar at han ser for seg at det blir kommunestyret i Hamar som til syvende og sist avgjør navnet.
Før utspillet fra Vedum om Rolf Jacobsens Hus er det som nevnt forslaget om Kirsten Flagstads Hus som har vært mest framme, ikke minst fordi Vandkunsten, arkitektbyrået som har tegnet det planlagte kulturhuset i Hamar, hele tiden har brukt store bilder av Kirsten Flagstad på skissene av kulturhuset.
Både Oddvar Gundersen, leder i Flagstadselskapet, og tidligere operasjef Bjørn Simensen, som nå er kunstnerisk leder for Kirsten Flagstad Festival, har støttet forslaget om Kirsten Flagstads Hus.
Det er Flagstadselskapet som forvalter bruken av Kirsten Flagstads navn etter avtale med hennes arvinger i USA.
Anne-Lise Bakken (Ap) foreslo for øvrig Kirsten Flagstads Hus som navn på kulturhuset allerede for fire år siden, i februar 2007.
 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.