Søndag morgen hadde Lisa Aisato barnetime i Prøysenhuset. For sammen med søstera Haddy Njie er hun siste års mottaker av Teskjekjerringprisen for boka «Snart sover du». Og da hører det gjerne med en opptreden på Prøysenfestivalen. Her presenterte Lisa seg selv både som illustratør og forfatter for et ungt publikum. Og det var mange som tydelig kjente bøkene hennes.

- Jeg har lest både «Snart sover du» og «En fisk til Luna». Egentlig liker jeg alle like godt, sier sju og et halvt år gamle Jenny Linnea Lyshaugen Hellerud, som var en av dem som passet på å få signert bok av Lisa på Prøysenhuset.

Mindre tabu

Selv har Lisa Aisato, med far fra Gambia og mor som nå er bosatt i Stange, vokst opp med Prøysens barnesanger og fortellinger. Og det er langt fra bare «Geitekillingen som kunne telle til ti» som er blitt en del av stoffet hun fortsatt har med seg fra barndommen.

- Alf Prøysen var med og gikk opp løypa for barnebokforfattere i Norge, sier hun.

– Han var en av dem som sørget for at mye ble mindre tabu i barnebøkene.

- Men det tok en stund før jeg også oppdaget hvor mye Prøysen har skrevet for voksne; hvor dypt det er, og hvor god klang det har.

Hjertebarn

Som illustratør står Lisa Aisato bak en rekke bøker, men til flere har hun også skrevet teksten selv. Blant dem er billedbøkene «Odd er et egg», «Fugl» og «En fisk til Luna». «Odd er et egg» er også blitt kåret til beste animerte kortfilm på en amerikansk filmfestival.

Men på Prøysenhuset søndag var det framfor alt «Snart sover du» som sto sentralt; billedboka hun gjorde sammen med søstera Haddy, og som hun kaller sitt «hjertebarn».

- Det skyldes ikke minst at vi jobbet så tett sammen om den, sier hun.

«Alf Prøysen skrev selv en samling vers i 1952 som han kalte «Året rundt», et vers til hver måned. Boka til prisvinnerene følger også årshjulet (...) Det er så vakkert gjort og med så stor kjærlighet til alle de små som får glede av å høre og se denne boka», het det i juryens begrunnelse.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.