Det er tippoldebarnet Sara Wilhelmsen som står i spissen når fortellingen om taterhøvdingen nå skal gjenfortelles på scenen i Hamar kulturhus.

– Se min Ild handler om kjærlighet, sterke følelser. Og det føler jeg er veldig karakteristisk. Taterne er et folk som har følt mye, både på godt og vondt, sier Wilhelmsen.

Slo seg ned i Våler

Uttrykket tater ble opprinnelig brukt om de første omreisende som kom til Norge på starten av 1500-tallet. Siden har det fått en plass i det norske språket som betegnelse på omreisende folk. Milla var selv omreisende, før hun traff Wilhelm Pettersen og de sammen slo seg ned ved Spulsåsen i Våler kommune i Hedmark, i 1943.

Det har skjedd mye urett mot tatere i årenes løp, gjort av staten og det norske folk. Statsråd Jan Tore Sanner (H) beklaget disse overgrepene i 2015, og det samme gjorde Den norske kirke.

Ble en høvdingskikkelse

Et lite hus på omtrent 45 kvadratmeter var boligen til Tater-Milla fra 1943 og fram til hun døde i 1976. Hun var datter av «Stor-Johan», en legendarisk storvokst mann som ble en samlende figur for tatere i Norge. Milla fikk selv en status som høvding, og tok imot besøk fra mange på den lille gården. Hun ble også godt kjent i Norge da forfatter Dagfinn Grønoset i 1974 ga ut en bok om henne.

– Høvdingtittelen var uhøytidelig, men folk kom til henne med godt og vondt. Hun var opptatt av rettferdighet, og av å hjelpe sine egne, sier Wilhelmsen.

Spiller tippoldemor selv

– Hvorfor er det viktig å fortelle historien om Tater-Milla?

– Det handler om å fortelle et bilde sett fra en førstehåndskilde. Det er en viktig historie å fortelle, fordi det er mange som fremdeles ikke ønsker å stå fram som tater, sier Wilhelmsen.

Hun spiller selv rollen som en ung Milla, sin egen tippoldemor, i teaterstykket «Se min Ild».

– Jeg føler på en ydmykhet, sier hun selv om dette.

– Jeg føler absolutt at jeg kommer nærmere henne. Jeg finner likheter i meg selv, sier Sara Wilhelmsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.