Gjøre alt vi innbiller oss at må til for at jula skal bli som den bør.

Jeg tipper det står både vasking, rydding, støvsuging og handling på lista di. Du skal få ferdig alt, inkludert å pakke alle julegavene. Og så skal du vel bake noen av de sju slaga?

Det er i alle fall det siste som blir helgas høydepunkt for meg. Mora mi og hennes venninne har nemlig en årelang tradisjon for to felles bakedager før jul; kransekaker og smultringer.

Og de seinere åra er vi til sammen fire døtre som også bidrar til diskusjonen om hvorvidt deigen er for løs eller hard, ovnstemperaturen for høy eller lav og om formene skal være smurt eller ikke.

Denne søndagen står smultgryta klar. Og seansen skal foregå i mitt kjøkken.

Det beste med det, er at jeg faktisk ikke har noe annet valg enn å legge alle andre juleforberedelser på is noen timer. Det er liksom ikke noe vits i å svabre gulvet mens smulten putrer på komfyren. Nei, kjøkkenet blir okkupert og man kan ikke annet enn å hengi seg til det terapeutiske i å jobbe med deig – og det sosiale i å være sammen.

Riktig nok må vi ta et kvarters tid utendørs for å hogge juletre i løpet av dagen. Fordelen med å bo grisgrendt, er stort tilfang på gran rett utafor døra. Så da ligger det an til en dråpe frisk luft og!

Omtrent hundre ganger bedre for sjelen enn å tilbringe søndagen på et kjøpesenter. Og smultringer er faktisk en fabelaktig julegave.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.