Svaret er for svært mange nei. Tradisjonen har vært at når du blir gammel og syk og trenger omsorg, tar det offentlige ansvaret for deg. Sett fra velferdshensyn er dette selvsagt glimrende og betryggende. Men kan det også ligge en viss risiko for overforbruk i dette. Kunne en ensom, engstelig og utrygg pasient som må innenfor offentlige omsorg på grunn av dette, kanskje klart seg selv med nabonærhet og trygghet i omgivelsene? Rett og slett ved at vi er til stede for hverandre med vårt blotte nærvær?

LES OGSÅ: En trygg alderdom

Kan derfor en form for bokollektiv være løsningen? Egentlig er det rart at det ikke er utviklet slike tilbud, i en tid all annen utvikling går i rekordfart. Kan det ha med prioriteringer å gjøre og søkelys på alt annet enn eldres levekår?

Angst, ensomhet og depresjon rammer mange, spesielt de som blir igjen alene. Dette rangeres som den store folkesykdommen blant eldre. Det offentlige plikter å gi hjelp, ikke minst også når aldersrelaterte plager oppstår. Ofte blir det institusjoner eller omsorgsleiligheter som blir løsningen. Og bygging av slike, betyr store inngrep i kommune-økonomi. Det er ingen ny tanke med bokollektiver, men hittil likevel lite utbredt. Å eie/leie sin egen leilighet gir en egen følelse av selvstendighet, i forhold til å være en del i et omsorgsystem. Når også mange opplever en betydelig økning i livskvalitet og trivsel, burde ikke valget være vanskelig.

Beboere fra slike bokollektiv har rapportert om ny start i livet, ny livsstil, nye aktiviteter og nye bekjentskaper. Fellesarealer, serveringssted, aktivitetsrom, trimrom, gjesterom er det som nevnes som positivt. Vi vil bidra til å holde oss friske og aktive så lenge som mulig.

LES OGSÅ: Mye å gå på i eldreomsorgen

At folk mer og mer ønsker å ta ansvar for sin egen alderdom, at de rett og slett så lenge som mulig vil være sjef i eget liv, har store besparende effekter for offentlig omsorg. Å betjene mange på samme adresse når hjelpetjenester trenges, blir bonus for kommuneøkonomi. Et slikt tilbud passer selvsagt ikke for alle. Mange velger å bo slik de alltid har gjort, eller velger andre løsninger. Det må respekteres.

Flere utbyggingsselskaper har sett et potensial i denne nye boformen, og i Brumunddal er det allerede på plass de første utkast til et slikt bokollektiv for eldre. Og dette bør etterfølges andre steder. Et klinkende klart behov er sentral beliggenhet. Det skal være rusleavstand til sentrum. Slike bokollektiv vil være en ren gavepakke til kommunen, der beboere ønsker å være ansvarlig for egen alderdom og ikke belaste offentlig omsorg mer enn nødvendig.

Vi imponeres av den dristighet og framsynthet Ringsaker kommune har stått for den siste tid. Det har gitt vekst og resultater, og vi anses som en foregangskommune. Men hvor er samme tæl og satsing i eldrepolitikk? Ringsaker Pensjonistparti, kan ikke se at det er kommet mange nyskapende tiltak og ideer på dette området som varsler at vi følger med i tida. Alt går i det samme. På tide å snu dette bildet? Kanskje til og med bli en foregangskommune på dette området også?

Det vises ikke minst ved de mange som allerede har registrert seg som interessenter i det nye boprosjektet for eldre i Brumunddal. Kan det bli begynnelsen på en ny vri på helse og omsorg? At det må tas grep innenfor dette område, er det ingen tvil om. Det gir ikke Ringsaker kommune stor status å være kommune nummer 365 i landssammenheng. På Hedmarken er vi klart den dårligste, slik det er kommet fram i HA.

LES OGSÅ: Ringsaker kommer dårlig ut på pleie og omsorg

Ordføreren er tydeligvis heller ikke bekvem med denne avsløringen. Hun viser til at vi har for mange institusjonsplasser og for lite satsing på hjemmebaserte tjenester. Akkurat. Dette er i tråd med Ringsaker Pensjonistpartis syn, at nå må få et bredere syn på eldrepolitikk, ikke minst det forebyggende arbeidet. Institusjonsplasser skal selvsagt være for de som trenger det, og her bør det ikke brukes sparekniv på kvalitet.Betryggende og gode velferdstjenester er et ufravikelig krav. Men denne rangeringen som nå er helt fersk, viser at Ringsaker har en veg å gå.

At eldre ønsker å ta ansvar, må vel alle juble for! Kanskje vi nå også kan framstå som et forbilde i eldrepolitikk, burde ikke dette være en av Ringsakers «hårete» mål?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.