HA har i sommer skrevet to gode artikler om domstolene i Hamar og justisbyen Hamar. Dessverre er jordskifteretten ikke nevnt i artiklene. Jeg antar at dette skyldes at nordmenn flest ikke kjenner til jordskifteretten.

Jordskifteretten er en særdomstol med kompetanse avgrenset til faste eiendommers rettsforhold. Vi kan i dag domstolbehandle de fleste problemstillinger knyttet til faste eiendommer. Vi har kompetanse til å behandle saker både på landsbygda og i de store byene. Etter hvert som fast eiendom får stadig høyere verdi, blir de tjenestene som jordskifteretten yter, stadig viktigere for folk flest.

Jordskiftedomstolene arbeider med hjemmel i en egen særlov, «Lov om fastsetjing og endring av eigedoms- og rettshøve på fast eigedom», eller jordskifteloven som vi kaller den til daglig.

Jordskiftedomstolene arbeider med tre hovedtyper av saker. I de rettsendrende sakene endrer vi eiendommer eller rettigheter knyttet til fast eiendom. Dette kan være i form av arealbytte (makeskifte). Jordskifterettene kan lage felles tiltak, for eksempel å etablere et veglag i en privat veg, der vi også fastsetter andeler i vegen. Jordskifterettene kan utarbeide regler for disponering av et grustak flere eier sammen og vi kan løse opp sameie knyttet til fast eiendom. I de rettsfastsettende sakene avgjør jordskifterettene i dom hvordan en eiendom er, eksempelvis hvor eiendomsgrensa er. Domstolen kan også klarlegge ulike typer rettigheter, eksempelvis hvem som har rett til å bruke en privat veg eller hvilke eiendommer som har fiskerett i ei elv. Den tredje hovedtypen saker er skjønn. I disse sakene vil jordskifteretten som skjønnsrett fastsette erstatning ved inngrep på fast eiendom.

Jordskifterettene har som nevnt kompetanse avgrenset til fast eiendom. Domstolen er en lavterskel domstol der det er lagt til rette for at partene kan møte uten at de trenger bistand av advokat. Dette bidrar til at kostnadene knyttet til å føre en sak i jordskifteretten er relativt lave. De fleste oppfatter at behandlingen i jordskifteretten er mindre formell enn det vi erfarer fra de alminnelige domstolene.

De sakene som jordskifteretten behandler er sjelden førstesidestoff i media. Jordskifteretten behandler sjelden de mest spektakulære sakene. Samtidig ser vi at det innimellom kan være relativt høy temperatur i nabokonflikter. Olav Brekke og Ronny Berg utga i 2015 boka «Den jævla naboen». De har i boka dokumentert enkelte nabotvister der konflikten har kommet ut av kontroll. Mange vil også huske saken fra Nesøya der et uthus ble delt i to.

Det er i dag 34 jordskiftedomstoler i Norge. Hedemarken og Sør-Østerdal jordskifterett har rettssted i Hamar og har kommunene Hamar, Løten, Ringsaker, Stange, Elverum, Åmot og Trysil i rettskretsen. Vi er til sammen elleve ansatte, fordelt på stillingsgruppene saksbehandlere, ingeniører og dommere. Jordskifteretten i Hamar har også fire stillinger knyttet til landsdekkende spesialistoppgaver innenfor digitale kart og skogfag, samt bidrag til Finnmarkskommisjonen.

Jordskiftedomstolene venter i likhet med de alminnelige domstolene spent på rapporten fra Domstolkommisjonen. Første oktober i år får vi vite hva Domstolkommisjonen foreslår om vår framtidige struktur. Vi håper og tror at vi vil ha kontor på Hamar også i framtida. Domstolkommisjonen vil neste sommer legge fram hovedrapporten sin. Da vil vi få svar på spørsmålet om de tilrår sammenslåing av tingretten og jordskifteretten til én felles domstol.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.