Kjell-Erik Nordlie spør i et innlegg i HA 22. desember om hvordan klima- og miljøminister Ola Elvestuen fra Venstre kan forvalte ulv slik han gjør.

Det kan han fordi han forvalter regjeringens ulvepolitikk.

Senest i VG 7. januar understreket statsministeren at regjeringen stiller seg bak den forvaltning av ulv som Elvestuen har ansvaret for. Regjeringen skal respektere Stortingets lover og vedtak, og den gjør det.

Det må gjøres en avveiing mellom vern og beskatning, som er krevende, og der ingen blir ett hundre prosent fornøyd. Miljøorganisasjoner går til søksmål fordi det skytes for mye ulv, og i distriktene maner noen til kamp for å få skutt flere.

Samtidig er det et faktum at det aldri tidligere i moderne norsk historie har vært skutt så mange ulver som i 2018, og det satses også betydelige summer på skadeforebyggende arbeid, blant annet gjennom styrking av Statens Naturoppsyn (SNO). Over de siste årene har tallet på ulv økt, og det samtidig som tap av beitedyr til ulv har gått ned.

Det er all grunn til å ha stor forståelse for dem som rammes av tap av beitedyr til ulv. Tapene i Nord-Østerdalen i sommer var store og svært alvorlige. Derfor må det skadeforebyggende arbeidet styrkes, noe departementet og regjeringen gjør gjennom en rekke tiltak.

I Hedmark Venstre vil vi fortsette å arbeide for en ulveforvaltning som balanserer hensynet til naturmangfold og hensynet til beitenæringen. Derfor støtter vi også departementets beslutning som har medført at det for første gang er skutt ulv innenfor ulvesona for å få beskattet bestanden tilstrekkelig, og ut fra hensynet til folk som bor i Slettås-området i Trysil.

Likevel må vi leve med at det ikke finnes noen lettvinte løsninger for å få til en god avveiing mellom hensynet til naturmangfold og hensynet til beitenæringen.

Vi tror at både by og land er best tjent med at partene kommer opp fra skyttergravene og søker balanserte kompromisser mellom rovdyr og beitenæring. Vi skal ha både ulv og beitenæring i dette landet og i Hedmark i framtida også.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.