Det skrives så mye om fremtidens eldreomsorg og mangel på personell til å ta hand om oss, og at en kan vente seg flere demente.

Da er det velferdsteknologi en må satse på, later det til, uten at jeg har sett konkret hva denne kan gjøre.

Jeg har derfor kikket litt på de tekniske vidunderne, og tror det må være langt framme i tid. Det må jo være en sentral som overvåker teknologi plassert i hjemmene og som kan tilkalle hjelp i nærmiljøet til pasienten eller brukeren når en ser det er nødvendig.

Overvåkningen kan foregå med kamera, posisjonssensorer, bevegelsessensorer og toveis kommunikasjon. Det kan være armbåndsur med alarm, telefon, GPS, skritteller og fallalarm. Kameraovervåkning, spesielt ved utgangsdør. Bevegelses sensor varsler hvis det ikke har vært bevegelse på en tid.

Klosett som kan reguleres i høyden, ha gode armlener for støtte, og god plass foran og på sidene. Toalettet kan ha rumpespyler og lufttørker. På badet må det være sklisikring og gode håndtak for støtte ved vask og dusj. Kjøkkeninnredning tilpasset rullestol og rullator. Stol med hjul og bremser, til å ake seg frem slik at en sitter trygt, er spesielt viktig ved dårlig balanse og svimmelhet. Komfyrvakt. Mat levert på døra. Støtte ved sengen.

Gjøvik kommune har interessert seg for hva som skal til for at eldre skal kunne fungere bedre i eget hjem, spesielt hva en må ha i tankene om en bygger nytt eller flytter i ny leilighet.

De har laget en slik leilighet i et kjøpesenter for å vise frem. Det må være noe for byggherrer i kommuner som planlegge omsorgsboliger.

Men det viktigste må jo være omsorgspersoner som har noe tid og ikke bare haster av sted etter oppdrag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.