Svar til Paul Granberg sitt innlegg i HA 15. juni. Granberg hevder at jeg tar feil når jeg hevder at ulven var utryddet i Norge i 1975. Granberg hevder at det kunne finnes ulver i Norge med bakgrunn i den totale mengde meldinger og at dette var en klar indikasjon på at det var en ulv i Norge.

Når Direktoratet for Naturforvaltning ikke har tatt notis av disse «totale mengde meldinger» (1966-1975 var det fire godkjente observasjoner), og registrerte at det fantes en ulv i Rana, så mener jeg at det ikke er holdepunkt for å si at det var ulv der i 1975. Jeg forstår at noen ønsker å tro at vi alltid har hatt en ulvestamme i Norge, men vi må forholde oss til dokumenterte opplysninger.

Når det gjelder ulveobservasjoner gjengitt i rapport nr 33 så er det i tidsrommet 1966- 1975 kun fire observasjoner som er godtatt som observasjoner. I 1976-1979 var det 12 observasjoner som ble godtatt, mens det i 1984 var hele 81 observasjoner som fikk status godtatt. At det kun var fire fra 1966 til 1975 viser jo at det sannsynligvis bare var en ulv som ble observert fire ganger på ni år.

Dette bekrefter min påstand om at det ikke fantes ulv i Norge i 1975. Før man begynte med DNA-registreringer av bjørn, så var det ut fra folks observasjoner registrert et betydelig større antall bjørner i Norge enn det faktisk var. Granbergs forklaring om at det var et mer systematisk registreringsarbeid som var årsak til det økte antall observasjoner av ulv fra 1976 og utover, stemmer ikke med erfaringene med bjørnene.

Granberg skriver i siste avsnitt at jeg påstår feilaktig at du har skrevet at alle observasjoner var gjort på slutten av 70-tallet. Da bør han nok lese innlegget mitt en gang til. I dag er de opprinnelige svenske og norske ulvene utryddet.

Naturen for alle

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.