For 15 år siden kjempet ledelsen i sykehuset for et hovedsykehus litt nord for Brumunddal, det ble skrinlagt.

Så kom lovnaden fra statsministeren og helseministeren om et erstatningssykehus for Hamar på Sanderud. Så forsvant dette alternativet, inn kom forslaget om et stort og komplett Mjøssykehuset.

På mange måter et godt forslag som fagfolkene langt på vei har støttet. Man vil få et komplett medisinsk tilbud både innen somatikk og psykiatri, i utgangspunktet et sykehus til det beste for pasienten.

Plasseringen i Moelv, med omtrent like lang reisevei for alle, ble et kompromiss. Det er like dårlig for alle med bostedsadresse i de tre Mjøsbyene.

Fagfolkene har hele tiden vært krystallklare på at et nytt Mjøssykehus skal være komplett og stort nok, man må ikke bygge for lite slik man har gjort i Østfold.

Vedtaket som foreligger er dessverre ikke slik fagfolkene så for seg, det er bevilget 8,65 milliarder kr til mellomstort sykehus. For lite for et komplett, godt Mjøssykehus inneholdende både somatikk og psykiatri.

Helseministeren og styret i Helse Sør Øst vedtok at man skulle opprettholde driften på to av de andre sykehusene. Sykehuset Innlandet får da et mellomstort Mjøssykehus, et akutt sykehus uten kirurgi og et elektivt sykehus.

Man må opprettholde ressurskrevende og dyre vaktordninger på tre steder og rent faglig er det kun ulemper med en slik løsning. Det vil også kunne gi rekrutteringsproblemer.

I disse dager diskuterer ansatte og ledelsen i Sykehuset Innlandet hva disse sykehusene skal inneholde, og etter jul kommer vedtaket om hvor de skal ligge.

Et alternativ som kan bli en realitet er et sykehus i Moelv, et på Gjøvik og et på Lillehammer. En uakseptabel løsning for befolkningen i Hedmark.

Et viktig forutsetning for at det skal bygges et nytt Mjøssykehus er at Sykehuset Innlandet har god økonomistyring og penger på bok.

Styreleder i Helse Sør Øst, Svein Ingvar Gjedrem, presiserte i et intervju 7.11.19 at sykehuset er helt avhengig av at det er en fornuftig økonomi i det nye sykehusprosjektet.

Onde tunger hevder også at interessen for et Mjøssykehus ved Mjøsbrua ikke er spesiell stor i Helse Sør Øst, man har mer enn nok problemer med å løse sykehusstridighetene i OUS.

Et annet forhold som de ansatte i divisjonen Hamar/Elverum føler på kroppen og som oppleves sterkt urettferdig, er den betydelige budsjettsprekken som finnes i divisjonen Lillehammer/Gjøvik.

År etter år har sykehusledelsen akseptert et betydelig økonomisk underskudd i denne divisjonen, mens divisjonen H/E stort sett har holdt budsjettet.

I år ligger Lillehammer/Gjøvik alene an til et budsjettunderskudd på over 100 millioner kr, eller nærmere ti prosent av totalbudsjettet, mens Hamar/Elverum ligger an til et budsjettunderskudd på ca. 10 millioner eller ca. én prosent av budsjettet.

Underskuddet medfører at divisjonen Hamar/Elverum har store problemer med å anskaffe nødvendig medisinsk utstyr.

I løpet av de siste tre årene er det ansatt over 100 nye medarbeidere på L/G, mens man på H/E ikke har økt bemanningen.

Når man ser på produksjonstallene har det vært en økning på H/E med 18 prosent i løpet av en tiårsperiode, mens det på L/G kun har vært en økning på 7,5 prosent, til tross for en betydelig vekst i antall ansatte.

Produksjonen pr. ansatt er langt høyere pr. ansatt på H/E enn L/G og konsekvensen av dette er at situasjonen både for pasienter og ansatte oppleves dårligere på H/E.

Dette er forhold som sykehusledelsen godt kjenner til, og som er problematisert uten at man evner å gjøre noe med det.

Det oppleves selvsagt sterkt urettferdig og demotiverende at Hamar/Elverum hele tiden gjør strukturelle endringer og behandler stadig flere pasienter, uten at andre i samme sykehus gjør det.

Arbeidssituasjonen for de ansatte på H/E oppleves så hektisk og slitsom at det er flere som ikke orker arbeidspresset.

En god del erfarne medarbeidere har de siste par år sluttet og funnet seg annet arbeid nettopp fordi arbeidsforholdene er bedre på andre sykehus.

Hvis entusiasmen, engasjementet og ståpåviljen forsvinner i Hamar/Elverum på grunn av de nevnte forhold vil det bli et økonomisk totalhavari for Sykehuset Innlandet.

Dette vil i stor grad redusere muligheten for et nytt, komplett Mjøssykehus.

Det er således flere mørke skyer over Mjøssykehus-prosjektet. Mulig har man havnet i den situasjonen at det er fornuftig å relansere to-sykehusmodellen i Innlandet, ett sykehus i nærheten av Hamar og ett i en av de andre Mjøsbyene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.